Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 oktober 2015
Op 9 september j.l. ontving ik uw verzoek u te informeren over de laatste stand zaken omtrent de Isla-raffinaderij.
In uw brief verzocht u specifiek in te gaan op de recente berichten inzake de uitstoot van giftige stoffen. Uit meetgegevens van de twee meetstations Beth Claim en Kas Chikitu, gevalideerd door de GGD Amsterdam, leiden wij af dat de uitstoot de laatste jaren is toegenomen. Daarnaast is eind 2014 «groene smurrie» geconstateerd. TNO heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de samenstelling van de groene substantie. Daaruit blijkt onder andere dat de substantie het kankerverwekkende vanadium bevat. Overigens lijkt deze substantie niet van de raffinaderij zelf afkomstig te zijn maar van één van de andere bedrijven gelegen op hetzelfde terrein. Belanghebbenden hebben recentelijk een kort geding tegen het land Curaçao aangespannen, de rechtszaak wordt medio oktober 2015 voortgezet.
Zoals u bekend is (Kamerstuk 34 000-IV, nr. 46), zal de Minister van Defensie vanuit haar rol als werkgever vanaf 2016 eigen luchtmetingen laten uitvoeren. De resultaten worden medio 2016 verwacht.
Curaçao moet tenslotte voor 2019 een beslissing nemen over de toekomst van de raffinaderij, omdat dan het huidige huurcontract afloopt. Het Multidisciplinaire Team (MDPT) onder leiding van Werner Wiels onderzoekt de mogelijkheden voor modernisering van de raffinaderij met als voorwaarde dat deze aan de internationale milieunormen moet voldoen. De laatste publiekelijke informatie is dat MDPT een opdracht tot het houden van een openbare aanbesteding voor een gasterminal heeft verstrekt. Het schonere gas zou dan als brandstof voor de Isla kunnen gebruikt worden.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk