Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 20 april 2016
Hierbij bied ik u de vijftiende tot en met de achttiende voortgangsrapportage van de Voortgangscommissie Curaçao en de Uitvoeringsrapportages van de Minister van Justitie van Curaçao aan1. Van de hand van de Voortgangscommissie Sint Maarten ontvangt u de negentiende tot en met de eenentwintigste voortgangsrapportage, evenals de bijbehorende Uitvoeringsrapportages van de Minister van Justitie van Sint Maarten2.
Wegens de inspanningen die geleverd zijn door de betrokken instanties op Sint Maarten kan het plan van aanpak Landsrecherche als voldoende afgerond worden beschouwd. Hierdoor rest nog de afronding van de plannen van aanpak Korps Politie Sint Maarten en Gevangenis.
In de motie Bosman (Kamerstuk 34 300 IV, nr. 45) is mij verzocht om voor medio mei voorstellen te doen ter verbetering van het functioneren van de Politie en het Gevangeniswezen op Sint Maarten. Mede hierdoor ingegeven, heeft op 11 en 12 april jl. op Sint Maarten een conferentie plaatsgevonden waarin multidisciplinair is nagegaan op welke wijze de kwaliteit van de Politie en het Gevangeniswezen op Sint Maarten kan worden verbeterd. Hierover zal ik u binnenkort nader informeren.
Voor Curaçao geldt dat voor het plan van aanpak Politie tot oktober 2016 nog stappen dienen te worden gezet op het gebied van de kwantitatieve aspecten van het personeel. Echter, op het gebied van de kwaliteit van het personeel zijn er positieve vorderingen. Deze worden op regionaal niveau verder uitgewerkt. Ook het plan van aanpak Gevangenis boekt vorderingen. Het ligt vooralsnog in de lijn der verwachting dat de plannen van aanpak van Curaçao in oktober 2016 als voldoende afgerond beschouwd kunnen worden.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk