Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 5 juli 2016
Hierbij bied ik u, mede namens gedeputeerde Staghouwer van de provincie Groningen, het meerjarig adaptief programma Eems-Dollard 2050 (ED2050) aan1. De afgelopen periode is er door regio en Rijk gewerkt aan het opstellen van dit programma. ED2050 is uitgewerkt aan de hand van de drie oplossingsrichtingen zoals geformuleerd in het MIRT-onderzoek «Economie en Ecologie in balans». Over de uitkomsten van dit MIRT-onderzoek bent u in november 2015 nader geïnformeerd (Kamerstuk 34 300 A, nr. 17).
Het doel van ED2050 is om te komen tot een samenhangende inzet van maatregelen en onderzoek ter verbetering van de kwaliteit van de Eems-Dollard. Dit betreft ook de samenhang met de inzet van middelen KRW en Natura 2000. De afgelopen jaren is al gewerkt aan diverse innovatieve pilots en projecten langs de kust van de Eems-Dollard. Deze zijn ook opgenomen in ED2050.
De ambitie van Rijk en regio is dat de Eems-Dollard in 2050 ecologisch gezond is. De weg daar naartoe is het resultaat van een adaptief proces en niet van een blauwdruk vooraf. Vanwege de onzekerheden en de nieuwe kennis en inzichten die zeker beschikbaar komen, werkt ED2050 met uitvoeringsfasen voor de duur van vijf jaar. Aan het eind van een vijfjarige periode vindt een evaluatie plaats die de basis voor de volgende uitvoeringsfase vormt. Zo is het mogelijk de programmering steeds optimaal af te stemmen op de kennis, inzichten en nieuwe ontwikkelingen.
Mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken heb ik, aanvullend op de afspraken uit het bestuurlijk overleg MIRT 2015, financiële afspraken gemaakt met de provincie Groningen. Voor een toelichting op de afspraken verwijs ik u naar de afsprakenlijst2. Samen met de reeds eerder toegezegde bedragen vormen zij vanuit het Rijk het financieel kader waarbinnen de start van ED 2050 moet worden vormgegeven en uitgevoerd. Besluitvorming over toekomstige maatregelen zal plaatsvinden gegeven het dan geldende financiële kader.
De eerst vijf jaar ligt de focus van ED2050 op de aanpak van het slibprobleem en het verbeteren van leefgebieden. Dat gebeurt met verschillende innovatieve pilots en projecten. Die zullen het systeem van de Eems-Dollard verbeteren, maar zijn geen maatregelen die een fundamentele verandering op systeemniveau teweegbrengen. Daarom komt er binnen ED2050 een onderzoeks- en monitoringsagenda, die meer kennis over het systeem, de effectiviteit van maatregelen en wat moet verbeteren zal opleveren.
De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus