Gepubliceerd: 2 september 2015
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34203-9.html
ID: 34203-9
Origineel: 34203-2

Nr. 9 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 2 september 2015

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I wordt onderdeel Y geletterd W.

B

Artikel XV komt te luiden:

ARTIKEL XV

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip en kan terugwerken tot en met een in dat besluit bepaald tijdstip. In dat besluit wordt zo nodig toepassing gegeven aan artikel 12, eerste lid, van de Wet raadgevend referendum.

Toelichting

Deze tweede nota van wijziging bevat een correctie van een onjuiste lettering in het laatste onderdeel van artikel I van het onderhavige wetsvoorstel.

Het gewijzigde artikel XV maakt het mogelijk om nadat het wetsvoorstel tot wet is verheven, in het inwerkingtredings kb te bepalen dat die wet terugwerkt tot en met een in dat besluit bepaald tijdstip. Het gewijzigde artikel XV maakt het tevens mogelijk om in het inwerkingtredings kb toepassing te geven aan artikel 12, eerste lid, van de Wet raadgevend referendum. Dit betekent dat nadat het wetsvoorstel tot wet is verheven, die wet binnen de termijn van acht weken na de mededeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in de Staatscourant omtrent het referendabel zijn van die wet, in werking kan treden. Er wordt geen minimale invoeringstermijn van twee maanden gehanteerd teneinde belangrijk nadeel voor de uitvoering door het Zorginstituut Nederland en het CAK te voorkomen. Het niet hanteren van die minimale invoeringstermijn zorgt er tevens voor dat de periode van de eventuele terugwerkende kracht zo kort mogelijk is.

In de nota naar aanleiding van het verslag is de wenselijkheid van de inwerkingtreding met ingang van 1 januari 2016 respectievelijk de terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2016 uiteengezet. Die datum is leidend geweest voor de al in 2014 in gang gezette voorbereidingen voor overgang van het betrokken personeel, de ICT-migratie en de financiële boedeloverdracht. Het personeel van het Zorginstituut Nederland dat in verband met de taakoverheveling naar het CAK overgaat is op 1 juli 2015 aangewezen. Het gewijzigde artikel XV maakt het na aanvaarding door de beide kamers der Staten-Generaal en het tot wet verheffen van het onderhavige wetsvoorstel mogelijk om de taakoverheveling per 1 januari 2016 te laten plaatsvinden, waardoor het aangewezen personeel op de geplande datum kan overgaan naar het CAK. Ook wordt vermeden dat het proces van de ICT-overgang, ingericht om de continuïteit van uitvoering tijdens en na de overheveling te kunnen waarborgen, als gevolg van latere overgang dan 1 januari 2016 moet worden stil gelegd en herstart. De overheveling naar het CAK vindt per 1 januari 2016 zoals in de nota naar aanleiding van het verslag is gemeld, alleen plaats indien die zonder problemen op het terrein van ICT, personeel en financiën kan verlopen en de continuïteit van de uitvoering kan worden gegarandeerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers