Kamerstuk 34199-77

Uitvoering diverse aangenomen moties in het kader van het wetsvoorstel STROOM

Dossier: Voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)

Gepubliceerd: 15 december 2015
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: economie energie natuur en milieu overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34199-77.html
ID: 34199-77

Nr. 77 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2015

Bij de stemmingen in uw Kamer over het wetsvoorstel Elektriciteits- en gaswet (STROOM) (Kamerstuk 34 199) zijn drie moties aangenomen die ik bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel heb ontraden. Het betreft de motie van het lid Jan Vos (PvdA) over de rol van infrastructuurbedrijven bij de verduurzaming van de energievoorziening (Kamerstuk 34 199, nr. 51), de motie van de leden Jan Vos (PvdA) en Van Tongeren (GroenLinks) over een systeem van garanties van oorsprong voor grijze stroom (Kamerstuk 34 199, nr. 54) en de motie van het lid Van Veldhoven (D66) c.s. over het ondersteunen van de snelle uitrol van «nul op de meter»-woningen (Kamerstuk 34 199, nr. 76). In deze brief beschrijf ik hoe ik om zal gaan met deze moties.

Motie over rol infrastructuurbedrijven bij verduurzaming

Met de motie over de rol van infrastructuurbedrijven bij de verduurzaming verzoekt uw Kamer de regering om een analyse van de rol die infrastructuurbedrijven kunnen vervullen bij de (versnelling van de) verduurzaming van de energievoorziening en om deze analyse bij het Energierapport aan de Kamer te doen toekomen. Er is geen gelegenheid meer om in de korte resterende tijd een analyse van de mogelijke rol van infrastructuurbedrijven bij de verduurzaming van de energievoorziening uit te voeren die recht doet aan het verzoek in de motie. Het Energierapport zal de afbakening van de rol van infrastructuurbedrijven zoals het kabinet die voor ogen heeft schetsen. De rol van infrastructuurbedrijven zoals die in het wetsvoorstel STROOM is opgenomen, is tot stand gekomen op basis van een open en interactief proces waarin alle belanghebbenden hun gedachten konden inbrengen en er volop discussie plaatshad. Het past daarom om bij de eventuele herijking van de rol van het infrastructuurbedrijf om aan de (versnelling van de) verduurzaming te kunnen bijdragen, deze discussie opnieuw in een open en interactieve dialoog met belanghebbenden te voeren. Naast de bovengenoemde schets in het Energierapport agendeer ik daarom de rol van infrastructuurbedrijven in de transitie expliciet in de Energiedialoog die op het Energierapport zal volgen.

Motie over garanties van oorsprong voor grijze stroom

Met de motie over een systeem van garanties voor oorsprong voor grijze stroom verzoekt uw Kamer de regering om onderzoek te doen naar de uitvoeringsvraagstukken en kosten die samenhangen met het invoeren van een systeem van full disclosure voor energieconsumenten. Tevens wordt verzocht om hierover in overleg te treden met marktpartijen en milieu en consumentenorganisaties en dit onderzoek in 2016 af te ronden. Ik zal de komende tijd uitvoering geven aan deze motie door een onderzoek te doen naar de mogelijke implementatie van een systeem van full disclosure. Ik wil het onderzoek zo vormgeven dat stakeholders de mogelijkheid hebben mee te denken over het ontwerp van een systeem van full disclosure. Het onderzoek zal meer inzicht moeten geven in de baten en lasten die met de invoering van een dergelijk systeem gemoeid zijn. Daarbij staat de vraag voorop of en zo ja hoe het invoeren van full disclosure daadwerkelijk bijdraagt aan meer transparantie voor de consument en hoe lastenverzwaring voor producenten en leveranciers van elektriciteit zoveel mogelijk kan worden beperkt.

Ik streef ernaar het onderzoek in de eerste helft van 2016 af te ronden. Eventuele wijzigingen van de wettelijke bepalingen kan ik vervolgens meenemen in de volgende fase van de wetgevingsagenda STROOM, waarin de onderdelen van de wet- en regelgeving die met productie en levering te maken hebben beleidsmatig worden herzien.

Motie over snelle uitrol van «nul op de meter»-woningen

Met deze motie verzoekt uw Kamer de regering om snelle uitrol van zogenaamde «nul op de meter»-woningen te ondersteunen, bijvoorbeeld door via experimenteerruimte netbeheerders te benutten voor het faciliteren van betalingsstromen bij gebouwgebonden financiering. De maatregelen die in de Borgingscommissie van het Energieakkoord hun beslag krijgen om het doel van 100 PJ energiebesparing in 2020 binnen bereik te brengen, kunnen bijdragen aan de snelle uitrol van «nul op de meter»-woningen. Zoals aangekondigd in mijn brief over de Nationale Energieverkenning 2015 (Kamerstuk 30 196, nr. 363) zal ik uw Kamer nader informeren over de afspraken voor intensiveringsmaatregelen die in de Borgingscommissie worden gemaakt. In dat kader zal ik ook concreet ingaan op de uitvoering van deze motie.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp