Kamerstuk 34000-X-57

Reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie om informatie over het onderzoek naar defensiepersoneel in financiële problemen en de beëindiging met de samenwerking met het ROC Drenthe Colleg

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 2 november 2014
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-X-57.html
ID: 34000-X-57

Nr. 57 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 november 2014

Op 30 oktober jl. heeft de vaste commissie voor Defensie mij verzocht haar voor het wetgevingsoverleg over personeel van 3 november a.s. te informeren over het onderzoek naar defensiepersoneel in financiële problemen en de beëindiging van de samenwerking met het ROC Drenthe College. In deze brief geef ik op beide punten een korte toelichting.

Onderzoek financiële situatie defensiemedewerkers

Naar aanleiding van mondelinge vragen in uw Kamer op 15 april jl. heb ik toegezegd onderzoek te zullen doen naar de financiële situatie van defensiemedewerkers. Aanleiding daarvoor waren berichten dat veel militairen in een schuldsaneringstraject zouden zitten.

Het onderzoek is inmiddels voltooid en heeft uitgewezen dat er op dit moment ongeveer 35 defensiemedewerkers in een wettelijk schuldsaneringstraject zitten. Dit is een relatief beperkt aantal. Daaronder bevinden zich, in tegenstelling tot wat in de berichten werd gesuggereerd, geen militairen van het 11de Pantsergeniebataljon. Ook andere indicatoren voor financiële problemen, zoals loonbeslagen en hulpvragen aan de bedrijfsmaatschappelijke dienst of de personeelsfondsen, laten geen grote verschuivingen zien. Daarnaast is het enkele feit dat een medewerker in een schuldsaneringstraject zit, geen aanleiding voor het intrekken van de verklaring van geen bezwaar.

Hoewel uit dit onderzoek dus niet blijkt dat er sprake is van een groot probleem, zijn de signalen van het personeel en de militaire vakbonden wel degelijk aanleiding om er aandacht aan te besteden. Ook in de personeelszorg is er aandacht voor het voorkómen en oplossen van financiële problemen van medewerkers.

Beëindiging samenwerking met ROC Drenthe College

De samenwerking met Regionale Opleidingscentra bij de opleidingen Veiligheid en Vakmanschap (VeVA) is succesvol en zal ook in de toekomst van groot belang zijn voor de instroom van defensiepersoneel. Zoals ik in mijn brief over de agenda van de toekomst van het personeelsbeleid van 28 oktober jl. heb gemeld, wil Defensie dit concept in de toekomst uitbreiden naar doorstroomopleidingen. Om deze intensivering mogelijk te maken, is het echter nodig om de bestaande samenwerking doelmatiger in te richten door het aantal ROC’s waarmee wordt samengewerkt te verminderen. Landelijke dekking en spreiding blijven daarbij belangrijke uitgangspunten. Het ROC Drenthe College in Emmen is een van de ROC’s waarmee de samenwerking met ingang van het schooljaar 2015–2016 wordt beëindigd. De regionale dekking bestaat daarna uit de VeVa-opleiding bij de ROC’s in Zwolle en Groningen. Ik zal u op korte termijn uitgebreider informeren over de herinrichting van de samenwerking met de ROC’s. Ik zal dan een totaalbeeld schetsen en ingaan op de vragen in de brief van de gemeente Emmen.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert