Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 29 oktober 2014
Hierbij bied ik u de Staat van het Bestuur 2014 aan1. De Staat van het Bestuur is een tweejaarlijkse trendrapportage waarin feiten en cijfers over bestuurlijke, financiële en maatschappelijke ontwikkelingen in het decentrale bestuur centraal staan. Door deze ontwikkelingen systematisch en langdurig te volgen worden trends in het decentrale bestuur zichtbaar.
De Staat van het Bestuur 2014 bestaat uit drie delen. Het eerste deel biedt een algemeen beeld van de stand van zaken en trends bij gemeenten, provincies en waterschappen. In het tweede deel wordt dieper ingegaan op de cijfermatige achtergrond. Hier wordt aandacht besteed aan interbestuurlijke verhoudingen, de betekenis van Europa voor het binnenlandse bestuur en de positie en betrokkenheid van burgers en bestuurders in het decentrale bestuur.
Het derde deel richt zich op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.
U vindt hier een analyse van de opkomst en het stemgedrag, de rekrutering en kandidaatstelling van gemeenteraadsleden en de inhoud van de collegeakkoorden. Ook wordt in dit deel ingegaan op de decentralisaties in het sociaal domein. Het decentraliseren van taken op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie naar gemeenten kan terecht worden gezien als een structuurhervorming. Deze betekent voor gemeenten niet alleen een overdracht van taken en middelen, maar ook een verandering in de werkwijze en een transformatie van de eigen organisatie. Zo zal het contact tussen burger en overheid op een andere manier georganiseerd moeten worden. De interactie tussen burger en overheid krijgt in deze Staat van het Bestuur dan ook nadrukkelijk aandacht. De nog op te stellen Agenda Lokale democratie zal aan deze interactie nieuwe impulsen kunnen geven, waarbij zowel de participatieve als ook de representatieve democratie in ogenschouw worden genomen.
Ik breng de Staat van het Bestuur graag onder uw aandacht. De inhoud van de Staat van het Bestuur 2014, alsmede de achterliggende onderzoeksgegevens treft u aan op de kennisbank van het Directoraat-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties van het Ministerie van BZK.
Zie hiervoor: www.kennisopenbaarbestuur.nl/thema/staat-van-het-bestuur-2014/.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk