Ontvangen 9 december 2014
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
In artikel I, onderdeel AF, onderdeel 2, wordt onder vervanging van «en» aan het slot van onderdeel c door een puntkomma een onderdeel ingevoegd, luidende:
ca. in onderdeel f na «leefbaarheid» ingevoegd: in de directe nabijheid van woongelegenheden of andere onroerende zaken van de toegelaten instelling of ten behoeve van de huurders van die woongelegenheden, voor zover:
1°. dat bijdragen als zodanig onderdeel uitmaakt van afspraken als bedoeld in artikel 44, tweede lid;
2°. met dat bijdragen per woongelegenheid als bedoeld in artikel 47, eerste lid, onderdeel b, ten hoogste een bij algemene maatregel van bestuur te bepalen bedrag is gemoeid»;.
Door middel van dit amendement wordt ook in de toekomst geborgd dat woningcorporaties actief kunnen blijven op het terrein van leefbaarheid. Leefbaarheidswerkzaamheden kunnen ervoor zorgen dat het aanzien van wijken op peil blijft. In de Novelle wordt in Artikel 45 lid 2 onder f voorzien in de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid. In de concept AMvB wordt dit verder uitgewerkt in (onder meer) artikel 3.5. Daarin wordt echter gesteld dat bijdragen aan de leefbaarheid uitsluitend kunnen worden ingezet ten behoeve van de huurders van woongelegenheden van de toegelaten instelling. De indieners voorzien echter situaties waarin de verhuurder de plicht heeft om te voorzien in het huurgenot van een huurder, ook in complexen waarin bijvoorbeeld een aantal woningen zijn verkocht aan de bewoners. Voor dergelijke gemengde complexen zou een bijdrage aan de leefbaarheid gedaan moeten kunnen worden. Dit bijvoorbeeld ter bestrijding van overlast vanuit een verkochte woning ten behoeve van het huurgenot van een huurder of omgekeerd. Voorts maakt deze afbakening het mogelijk dat corporaties in een samenwerkingsverband met andere corporaties en de gemeente kunnen werken aan de leefbaarheid in een wijk waarbij iedere partij zijn aandeel kan leveren in verhouding tot het eigen bezit en de eigen verantwoordelijkheid.
Door de beoordeling van leefbaarheidswerkzaamheden op lokaal niveau te beleggen, wordt maatwerk gecreëerd. De gemeente toetst of de werkzaamheden aan de volgende drie eisen voldoen: (1) werkzaamheden zijn conform de prestatieafspraken, (2) werkzaamheden vinden uitsluitend plaats in de gebieden waar het bezit van de corporatie gelegen is en (3) werkzaamheden passen binnen een verantwoorde omvang.
Schouten Bisschop Knops