Kamerstuk 33750-XVII-51

Amendement van de leden Agnes Mulder en Omtzigt over verlenen van expliciete toestemming door de Staten-Generaal voor het verlenen van schuldkwijtschelding voor Soedan.

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 4 december 2013
Indiener(s): Pieter Omtzigt (CDA), Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XVII-51.html
ID: 33750-XVII-51

47,3 %
52,7 %

CDA

CU

PvdD

50PLUS

SGP

D66

GL

VVD

PvdA

SP

PVV

Bontes


Nr. 51 AMENDEMENT VAN DE LEDEN AGNES MULDER EN OMTZIGT

Ontvangen 4 december 2013

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel 3 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

  • 1. Het verlenen van schuldreductie aan Soedan vindt niet eerder plaats dan 14 dagen nadat van het voornemen daartoe door Onze Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in overeenstemming met Onze Minister van Financiën schriftelijk mededeling is gedaan aan de beide kamers der Staten-Generaal.

  • 2. Indien binnen de in het eerste lid genoemde termijn door of namens een der kamers van de Staten-Generaal of door ten minste een vijfde van het grondwettelijk aantal leden van een der kamers de wens te kennen wordt gegeven nadere inlichtingen te ontvangen over de voorgenomen verlening van schuldreductie, zal deze verlening niet eerder plaatsvinden dan nadat deze inlichtingen zijn verstrekt.

  • 3. Indien een van beide kamers binnen 14 dagen na de schriftelijke mededeling of binnen 14 dagen na het verstrekken van de bedoelde inlichtingen, als haar oordeel uitspreekt dat het verlenen van de voorgenomen schuldreductie een voorafgaande machtiging bij de wet behoeft, zal de verlening van de schuldreductie eerst plaatsvinden nadat die machtiging is verleend.

Toelichting

Het regime in Soedan wordt geleid door president Bashir, die als enig zittend staatshoofd ter wereld gezocht wordt voor genocide door het Internationaal Strafhof. Na Darfur vinden nu frequente bombardementen plaats op de mensen in het Nuba gebergte. Het regime geeft de helft van haar budget uit aan politie en leger en nauwelijks iets aan onderwijs en zorg. De nieuwe wetten van de regering perken de burgerlijke vrijheden sterk in. Het is ongepast om dit land schuld kwijt te schelden. Het zal namelijk niet bij de bevolking terecht komen. Nederland is lid van de club van Parijs. Deze landen kunnen schuld kwijtschelden, maar doen dit alleen met unanimiteit. Nederland kan een deal dus tegenhouden en dient dat bij Soedan te doen.

Dit klemt nog meer omdat de regering de uit te geven gelden volledig ten laste wil laten komen van het ODA-budget, ontwikkelingshulp dus. Schuldkwijtschelding helpt het misdadige regime (dat overigens ook grote sommen naar het buitenland heeft weggesluisd) en schaadt de bevolking. Het dient dan ook niet plaats te vinden onder dit regime.

Vooralsnog is de Nederlandse regering van mening dat Sudan op dit moment niet aanmerking komt voor schuldkwijtschelding. Niet uitgesloten is dat dit standpunt veranderd gedurende het begrotingsjaar.

Daarom beogen indieners met dit amendement de Staten-Generaal te betrekken bij de stellingname van de Nederlandse regering in de Club van Parijs.

Met dit amendement kan de regering slechts overgaan tot het kwijtschelden van schulden van Sudan, indien zij daarvoor expliciet toestemming gevraagd en gekregen heeft van de Staten-Generaal.

Agnes Mulder Omtzigt