Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 3 januari 2014
Graag bied ik u hierbij een reactie aan op het verzoek van het lid Omtzigt om een brief over het beleid ten aanzien van Cuba aan de vooravond mijn bezoek aan dat land. Voor de kern van het Nederlands en EU-beleid verwijs ik naar de antwoorden op vragen van het lid Omtzigt van 27 september 2013 (Aanhangsel Handelingen II 2013/14, nr. 312).
Begin dit jaar zullen de Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besluiten of en hoe met Cuba kan worden onderhandeld over een nieuw bilateraal akkoord. Het uitgangspunt voor de besprekingen over het onderhandelingsmandaat is dat dialoog meer oplevert voor het hervormingsproces in Cuba dan confrontatie. Nederland steunt deze visie en dringt er op aan dat mensenrechten integraal onderdeel uitmaken van een toekomstig akkoord. Dit akkoord zal t.z.t. het «Gemeenschappelijk Standpunt» (GS) moeten vervangen. Het GS blijft van kracht tot een nieuw bilateraal akkoord is getekend dat de mensenrechten adequaat adresseert.
Mede vanwege de lopende discussie binnen de EU breng ik van 5–7 januari a.s. een bezoek aan Cuba voor gesprekken met de Cubaanse Ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel. Ook vinden gesprekken plaats met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, waaronder schrijvers, economen en afgevaardigden van de Rooms-Katholieke Kerk, en met Mariela Castro die zich inzet voor de rechten van de LGBT-gemeenschap in Cuba en wereldwijd. Voorts is een ontmoeting voorzien met een delegatie van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering en met deelnemers aan een Feyenoord-clinic voor jeugdspelers die in dezelfde periode een bezoek brengen aan het land.
Dit bezoek staat in de context van het politiek en economisch hervormingsproces dat in Cuba gaande is. Deze veranderingen worden door de internationale gemeenschap als positief beschouwd. Nederland acht het wenselijk dat deze stappen verder reiken en versneld worden. Hierover wil het kabinet graag in dialoog gaan met zowel Cubaanse Ministers als met vertegenwoordigers van het Cubaanse maatschappelijk middenveld. Uiteraard zullen in die ontmoetingen onderwerpen als de mensenrechtensituatie en democratisering aan de orde komen.
Na afloop gaat uw Kamer een verslag toe van het bezoek.
De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans