Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 8 november 2013
Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 6 november 2013 om een brief over de veroordeling tot levenslang van de Nederlands/Turkse journaliste Fusün Erdoğan.
De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans
Hierbij reageert het kabinet op uw verzoek om de Kamer te informeren over de recente veroordeling van de Nederlands-Turkse journaliste Fusün Erdoğan.
Het kabinet volgt de zaak van de Nederlands-Turkse journaliste Fusün Erdoğan op de voet. Zij is op 8 september 2006 gearresteerd en gevangen gezet. De beschuldiging tegen haar luidt dat ze lid en financiële coördinator is van de terroristische organisatie MLKP, de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij. Zij is op 5 november jl. veroordeeld tot levenslang. Zij gaat in hoger beroep tegen dit vonnis en de zaak is dus nog onder de rechter. Het kabinet treedt niet in de Turkse rechtsgang.
Haar arrestatie is in november 2006 aan het Consulaat-Generaal in Istanbul gemeld. Het Consulaat-Generaal heeft daarna de door de Turkse autoriteiten toegestane consulaire bijstand verleend, zoals het onderhouden van contact met haar advocaat. Tot 2011 stond Turkije geen consulaire bezoeken aan bipatriden in de gevangenis toe. Vertegenwoordigers van het Consulaat-Generaal in Istanbul hebben mw. Erdoğan bezocht in december 2011, december 2012 en oktober 2013. Een verzoek tot een bezoek in de eerste helft van 2013 werd niet gehonoreerd. Nederland zal haar zaak nauwgezet blijven volgen en erop toezien dat ze van alle rechtsprocessen in Turkije gebruik kan maken. Zij wordt hierin ondersteund door haar advocaten.
De kwestie van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije heeft blijvend de aandacht van het kabinet en van de EU. Ook de vaak lange voorarresten, zoals in het geval van mw. Erdoğan, zijn een punt van zorg. Deze zaken zal Nederland bilateraal en in EU-verband blijven opbrengen bij Turkije.