Kamerstuk 33750-A-62

Zuidelijke Ringweg Groningen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 27 januari 2014
Indiener(s): Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-A-62.html
ID: 33750-A-62

Nr. 62 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2014

In het Notaoverleg MIRT van 25 november 2013 heb ik u toegezegd een brief te sturen over de Zuidelijke Ringweg Groningen. Aanleiding was een door de heer De Graaf van de PVV ingebracht alternatief, namelijk een noordwestelijke ringweg.

Ik heb dit alternatief afgewezen omdat de Zuidelijke Ringweg als doorgaande west-oostweg onderdeel is van het landelijke netwerk A7/N7 Drachten-Groningen-Winschoten. Het traject – heb ik gezegd – zou ook langer worden en duurder uitpakkken. Tenslotte heb ik aangegeven dat het alternatief de verkeersproblemen aan de zuidkant van de stad niet oplost.

Hierbij wil ik nogmaals een en ander toelichten. De optie van de heer De Graaf voor een noordwestelijke ring is gebaseerd op het «PVV-Bereikbaarheidsplan 2.0 Regio Groningen-Assen». De gedachte is dat het doorgaande (inter)regionale oost-westverkeer via een noordelijke route gescheiden wordt van het in- en uitgaande verkeer aan de zuidkant van de stad.

De belangrijkste problemen op dit moment doen zich echter voor op en in de omgeving van het Julianaplein aan de zuidkant van de stad. 80% van het verkeer op de Zuidelijke Ringweg moet in de stad zijn of komt er vandaan. Met (alleen) de aanleg van een nieuwe noordwestelijke ring worden die verkeersproblemen niet opgelost. Het huidige ontwerp-tracébesluit voorziet erin dat zowel het stadsverkeer als het doorgaande verkeer worden gefaciliteerd. Na realisatie zullen de huidige doorstromingsproblemen voor dit verkeer op de ring goeddeels verdwenen zijn en zullen ook de belangrijke publieksvoorzieningen (binnenstad, ziekenhuizen en universiteit) beter bereikbaar worden. Daarnaast krijgt de leefbaarheid in de stad een flinke impuls door de deels verdiepte aanleg en de realisering van «deksels», waarmee stadsdelen weer met elkaar worden verknoopt.

Zoals aangegeven ben ik van oordeel dat (alleen) een noordwestelijke ring, conform het voorstel van de PVV, onvoldoende oplossend vermogen heeft voor de verkeersproblemen in Groningen. Echter ook de aanleg van drie ringwegen (noordwestelijk, zuidwestelijk en zuidoostelijk), waar het PVV-plan van uitgaat, lost de doorstromingsproblemen niet adequaat op, omdat de problemen bij het Julianaplein blijven bestaan. Het betreft bovendien een kostbare totaaloplossing, die ongetwijfeld qua kosten het projectbudget van de Zuidelijke Ringweg te boven gaan.

Ik heb u beloofd een kostenberekening te leveren van de noordwestelijke ring als door de PVV naar voren gebracht. Daaraan kan ik niet voldoen. Tijdens de verkenningsfase van het project zijn er diverse alternatieven onderzocht, echter niet het alternatief van een noordwestelijk ring. Dit alternatief is al in een vroeg stadium afgevallen vanwege het onvoldoende oplossend vermogen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus