Gepubliceerd: 14 juni 2013
Indiener(s): Jeroen Dijsselbloem (minister financiƫn) (PvdA), Frans Timmermans (minister buitenlandse zaken) (GroenLinks-PvdA), Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: burgerlijk recht energie natuur en milieu organisatie en beleid recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33660-2.html
ID: 33660-2

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging hebben genomen, dat het wenselijk is de Wet aansprakelijkheid kernongevallen te wijzigen om de mogelijkheid die artikel 1, onderdeel b, van het op 29 juli 1960 te Parijs tot stand gekomen Verdrag inzake wettelijke aansprakelijkheid op het gebied van kernenergie (Trb. 1961, 27), biedt om kerninstallaties uit te sluiten van de toepassing van dat verdrag op te nemen in die wet;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Wet aansprakelijkheid kernongevallen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5, tweede lid, wordt «Onze Minister van Justitie» vervangen door: Onze Minister van Veiligheid en Justitie en Onze Minister van Economische Zaken.

B

Na artikel 5 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 5a

  • 1. Onze Minister van Financiën kan, met inachtneming van de krachtens artikel 1, onderdeel b, van het Verdrag van Parijs door de Bestuurscommissie genomen besluiten, in Nederland gelegen kerninstallaties van de toepassing van dat verdrag uitsluiten, indien de geringe omvang van de betrokken risico’s in relatie tot de kosten van de verdragsverplichtingen dat naar zijn oordeel rechtvaardigen. Het besluit daartoe wordt genomen in overeenstemming met Onze Minister van Veiligheid en Justitie en Onze Minister van Economische Zaken.

  • 2. In een besluit op grond van het eerste lid kan worden bepaald dat de exploitant van de kerninstallatie aansprakelijk blijft voor schade waarop ten gevolge van dat besluit het Verdrag van Parijs niet meer van toepassing is. Aan het besluit kunnen tevens voorschriften worden verbonden met betrekking tot het bedrag van die aansprakelijkheid, vorm van de aansprakelijkheid alsmede voorschriften met betrekking tot de wijze waarop daarvoor financiële zekerheid wordt gesteld.

ARTIKEL II

Indien deze wet eerder in werking treedt dan de Wet van 30 oktober 2008 tot wijziging van de Wet aansprakelijkheid kernongevallen ter uitvoering van het Protocol van 12 februari 2004 houdende wijziging van het Verdrag van 29 juli 1960 inzake wettelijke aansprakelijkheid op het gebied van de kernenergie en ter uitvoering van het Protocol van 12 februari 2004 houdende wijziging van Verdrag van 31 januari 1963 tot aanvulling van het Verdrag van 29 juli 1960 inzake wettelijke aansprakelijkheid op het gebied van de kernenergie (Stb. 2008, 509):

  • a. wordt in artikel I, onderdeel A, van deze wet «artikel 5, tweede lid» vervangen door: artikel 5, derde lid;

    en:

  • b. wordt in artikel I, onderdeel D, van de genoemde wet van 30 oktober 2008, in artikel 5, tweede lid, «Onze Minister van Justitie» vervangen door: Onze minister van Veiligheid en Justitie en Onze Minister van Economische Zaken.

ARTIKEL III

Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Financiën,

De Minister van Veiligheid en Justitie,

De Minister van Buitenlandse Zaken,

De Minister van Economische Zaken,