Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 9 april 2013
In deze brief wil ik u nader informeren over twee zaken betreffende de Fraudehelpdesk.
Allereerst ga ik nader in op het verzoek van uw Kamer aangaande medefinanciering van de Fraudehelpdesk door mijn ministerie.
Daarnaast stuur ik u de reactie op het verzoek van uw vaste commissie Economische Zaken over de toename van meldingen van cybercrime bij de Fraudehelpdesk van 24 januari 2013.
Medefinanciering Fraudehelpdesk door Economische Zaken
Op 29 januari jongstleden heb ik u in reactie op de motie Vos/Gesthuizen (Kamerstuk 33 400 XIII, nr. 45), aangegeven dat ik in principe positief sta tegenover medefinanciering van de Fraudehelpdesk. Tevens heb ik u daarbij aangegeven dat de hoogte van de bijdrage nog nader bepaald moest worden. Inmiddels heb ik besloten dat een bijdrage voor de Fraudehelpdesk ter hoogte van € 250.000,– voor zowel 2013 als 2014 vanuit de begroting van het ministerie zal worden toegekend. Daarmee wordt voldaan aan het verzoek om de begroting ad € 1,2 miljoen van de Fraudehelpdesk te dekken.
Reactie op commissieverzoek inzake toename fraudemeldingen
In het jaarverslag van de Fraudehelpdesk over 2012 wordt melding gemaakt van een toename van het aantal cybercrime-gerelateerde meldingen van bijna 9000 meldingen in 2012 tegen ruim 2000 meldingen in 2011.
Vertrouwen in het gebruik van ICT en internet is een van de belangrijkste randvoorwaarden voor een sterke en innovatieve economie. De economische groei is de afgelopen twee decennia voor bijna 60% toe te schrijven aan de sterke groei in het gebruik van ICT en de opkomst van internet. De keerzijde is dat hierdoor ook nieuwe vormen van criminaliteit, zoals cybercrime, in omvang zullen toenemen.
De sterke stijging van meldingen inzake cybercrime is daarnaast -op basis van informatie verstrekt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie- voornamelijk te verklaren uit de groeiende naamsbekendheid van de Fraudehelpdesk. Steeds meer burgers en bedrijven weten de Fraudehelpdesk te vinden.
Vanaf februari 2011 verstrekt de Fraudehelpdesk algemene informatie over allerlei vormen van fraude en oplichting teneinde de vragensteller weerbaarder te maken. Tevens heeft de Fraudehelpdesk een doorverwijzende functie als het gaat om meldingen en vragen die op het werkterrein van andere netwerkpartners liggen zoals politie en de Autoriteit Financiële Markten.
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft aangegeven in samenspraak met de Fraudehelpdesk de cijfers van de helpdesk te blijven volgen, zodat de cijfers van de Fraudehelpdesk steeds beter gaan dienen als monitor van voorkomende vormen van cybercrime en daarmee als bron op basis waarvan nieuwe maatregelen genomen kunnen worden.
De minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp