Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 21 maart 2013
Zoals toegezegd bij de begrotingsbehandeling 2012 van voormalig EL&I (Kamerstuk 33 000 XIII, nr. 160) ontvangt uw Kamer u het rapport «Evaluatie van Smaaklessen. Heeft Smaaklessen effect op determinanten van gezond en bewust eetgedrag?»1.
Smaaklessen en het onderzoek
In een onafhankelijke, wetenschappelijke studie is bij ongeveer 1200 leerlingen onderzoek gedaan naar het effect van Smaaklessen2. Het blijkt, dat kinderen die Smaaklessen hebben gevolgd met meer voedselproducten in aanraking komen en hun voedselkennis neemt meer toe dan bij kinderen die geen Smaaklessen hebben gevolgd. Bovendien letten kinderen die Smaaklessen hebben gevolgd er meer op, dat zij gezonder en gevarieerder eten. Dit effect is niet alleen na afloop van de Smaaklessen maar ook in het volgende schooljaar nog aantoonbaar. De onderzoekers pleiten voor een integrale meerjarenaanpak, die zich niet alleen richt op de school, maar ook op de thuisomgeving van kinderen. Smaaklessen kan hierbij een belangrijke eerste stap zijn op weg naar een gezond, gevarieerd en bewust eetpatroon.
Vervolg
In de Memorie van Toelichting bij de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van EL&I voor 2012 is aangegeven, dat de overheidsbijdrage voor Smaaklessen eindigt met de afloop van het schooljaar 2012–2013.
Het Steunpunt Smaaklessen (Wageningen-UR) heeft ruim 15 private bedrijven, onderwijsinstellingen, koepel- en non-profit-organisaties bereid gevonden een consortium op te richten, het Voedsel Educatie Platform. Het doel van dit initiatief is te komen tot een gecoördineerd aanbod van kwalitatief hoogwaardig en innovatief educatiemateriaal over voedsel en voeding voor de jeugd van 4 t/m 18 jaar. Smaaklessen zal de basis vormen van dit nieuwe onderwijsaanbod. Dit initiatief wordt ontwikkeld binnen de topsector Agro Food. Via het topsectorenbeleid draag ik bij aan dit initiatief.
De staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma