Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 24 oktober 2012
In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu van 3 oktober 2012 is gesproken over de vervangingsstrategie van de Vloot Rijksrederij, zoals onder andere vermeld in het jaarbericht Rijkswaterstaat 2011 (Kamerstuk 33 000 XII, nr. 139).
Hierbij informeer ik u over de actuele stand van zaken van de vervangingsstrategie Vloot Rijksrederij, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan de vaarveiligheid, de onafhankelijkheid van het visserijonderzoek en het al dan niet betrekken van schepen van anderen dan die van
Rijkswaterstaat in dit onderzoek.
Actuele stand van zaken van de vervangingsstrategie Vloot Rijksrederij
De opdrachtgevers zijn het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (visserijonderzoek, visserijinspectie en natuurbeheer), het ministerie van Financiën (douane taken), de Kustwacht en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (patrouille-, meet- en markeertaken). De Rijksrederij streeft ernaar de vloot voor de rijkstaken van haar opdrachtgevers steeds efficiënter te laten functioneren. Hiervoor is onder meer een vervangingsstrategie voor de vloot opgesteld, die de opdrachtgevers hebben goedgekeurd. De huidige schaarste van de financiële middelen heeft geresulteerd in een herijking van taken door de opdrachtgevers. De resultaten hiervan worden begin 2013 bekend. De Rijksrederij zal vervolgens op basis hiervan de vervangingsstrategie en het vervangingsprogramma dat uit de strategie voortvloeit in de loop van 2013 herzien.
Vaarveiligheid
Veiligheid is een integraal onderdeel van het vlootbeheer van de Rijksrederij. Er is een in de scheepvaart gespecialiseerd cluster Veiligheid, Gezondheid, Milieu en Kwaliteit binnen de Rijksrederij ingericht. Dit cluster ondersteunt bij het opstellen van de veiligheidskaders en houdt toezicht op de naleving hiervan. Op de grotere zeeschepen van de Rijksrederij is een veiligheidsmanagementsysteem conform de International Safety Management Code van de International Maritime Organization (IMO) in gebruik. Deze wordt momenteel aangescherpt en uitgebreid naar alle zeegaande schepen van de Rijksrederij.
Onafhankelijkheid van het visserijonderzoek en het al dan niet betrekken van schepen van anderen dan die van Rijkswaterstaat in dit onderzoek
Het visserijonderzoek is een taak, gefaciliteerd door de Rijksrederij, die wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De beantwoording van dit gedeelte van uw vraag is dan ook met mijn ambtgenoot afgestemd.
Op grond van de Europese Datacollectie Verordening is Nederland (evenals de andere lidstaten) verplicht wetenschappelijke data te leveren met betrekking tot visbestanden. Dit om de omvang van visbestanden en visquota vast te kunnen stellen. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een overeenkomst met Imares (onderdeel van de WUR) om de data te verzamelen, te bewerken en te rapporteren aan ICES (International Council for Exploration of the Sea) en het ministerie. Vervolgens rapporteert Nederland aan de Europese Commissie.
Voor de datacollectie stelt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aan Imares onderzoeksschepen met bemanning beschikbaar, die worden betrokken van de Rijksrederij. Hiermee is de onafhankelijkheid van de datacollectie gewaarborgd. Het in het onderzoek betrekken van andere schepen dan die van de Rijksrederij is onder voorwaarden mogelijk. Als dit gebeurt, zullen deze voorwaarden met de onderzoeksinstelling (Imares) worden afgesproken om de wetenschappelijke integriteit en waarde van het onderzoek te waarborgen. Tevens worden deze voorwaarden als harde eisen opgelegd aan de eigenaar/bemanning van het uitvoerende vaartuig.
De minister van Infrastructuur en Milieu, M. H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus