Kamerstuk 33400-V-92

Gewijzigd amendement van de leden Omtzigt en Agnes Mulder ter vervanging van nr. 84 over het kwijtschelden van schulden van Soedan door de regering na explicitiete toestemming van de Staten-Generaal

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) en van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 20 december 2012
Indiener(s): Pieter Omtzigt (CDA), Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-V-92.html
ID: 33400-V-92
Origineel: 33400-V-84

62,0 %
38,0 %

SP

GL

D66

PvdA

CDA

50PLUS

VVD

PVV

PvdD

SGP

CU


Nr. 92 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN OMTZIGT EN AGNES MULDER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 84

Ontvangen 20 december 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel 3a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3b

  • 1. Het verlenen van schuldreductie aan Soedan vindt niet eerder plaats dan 14 dagen nadat van het voornemen daartoe door Onze Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in overeenstemming met onze Minister van Financiën schriftelijk mededeling is gedaan aan de beide kamers der Staten-Generaal.

  • 2. Indien binnen de in het eerste lid genoemde termijn door of namens een der kamers van de Staten-Generaal of door ten minste een vijfde van het grondwettelijk aantal leden van een der kamers de wens te kennen wordt gegeven nadere inlichtingen te ontvangen over voorgenomen schuldreductie, zal deze niet eerder plaatsvinden dan nadat deze inlichtingen zijn verstrekt.

  • 3. Indien een van de beide kamers binnen 14 dagen na de schriftelijke mededeling of binnen 14 dagen na het verstrekken van de bedoelde inlichtingen, als haar oordeel uitspreekt dat de voorgenomen schuldreductie een voorafgaande machtiging bij de wet behoeft, zal de schuldreductie eerst plaatsvinden nadat die machtiging is verleend.

Toelichting

Met dit amendement kan de regering slechts overgaan tot het kwijtschelden van schulden van Soedan, indien zij daarvoor expliciet toestemming gevraagd en gekregen heeft van de Staten-Generaal.

Op technische gronden komt Soedan in aanmerking voor HIPC (Highly Indebted Poor Country) schuldverlichting. Soedan heeft in 2005 een comprehensive peace agreement gesloten met de SPLM/A en tevens hebben Soedan en Zuid Soedan op 27 September van dit jaar 9 vredesakkoorden getekend die de basis moeten leggen voor duurzame vrede. In deze akkoorden staat ook dat Soedan en Zuid Soedan samen een verzoek zullen indienen voor schuldverlichting voor Soedan, als een belangrijke stap in de normalisering van de relatie tussen Soedan en de internationale gemeenschap. Schuldverlichting is belangrijk voor Soedan maar (1) de implementatie van de 9 vredesakkoorden heeft nog niet plaatsgevonden en (2) de conflicten in het Nuba gebergte en Darfur zijn nog steeds onopgelost – dagelijks vinden er bombardementen van burgers plaats. Er is geen humanitaire toegang tot Blue Nile en Zuid Kordofan en de onderhandelingen tussen SPLM-N en Soedan vinden niet plaats, hetgeen een schending is van VN resolutie 2046.

Soedan moet zich aan haar internationale verplichtingen houden en er moet sprake zijn van duurzame vrede en respect voor mensenrechten. Pas dan kan er weer over schuldhulpverlening gesproken worden. Indien de regering vindt dat er sprake kan zijn van kwijtschelding van schulden, moet zij daarvoor dus expliciet toestemming vragen bij de Staten-Generaal

Omtzigt Agnes Mulder