Kamerstuk 33400-V-8

Reactie op de motie Ten Broeke c.s. (33000 V, nr. 72) over bundeling van consulaire taken en op de motie Ormel en Ten Broeke (33000 V, nr. 82) over visumplichtige landen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) en van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 7 november 2012
Indiener(s): Frans Timmermans (minister buitenlandse zaken) (GroenLinks-PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-V-8.html
ID: 33400-V-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 november 2012

Tijdens de vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2012 zijn de twee moties ingediend (Handelingen II, 2011/2012, nr. 28, item 2, blz. 2–27). Ten aanzien van Motie Ten Broeke cs (33 000 V, nr. 72) kan ik u het volgende meedelen. Sinds oktober 2011 is Nederland actief in organisatie en deelname aan overleggen tussen de Benelux-landen en Baltische staten, waarbij ook Finland, Zweden en de EDEO aansluiten, waarin gesproken wordt over de mogelijkheden voor EU-brede samenwerking op consulair terrein. Een rol voor EDEO op het gebied van consulaire zaken en visa is hierbij een kernelement.

Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt mogelijk voor eind 2012, een consulaire expert gedetacheerd bij de EDEO in Brussel, met als doel een grotere rol voor de EDEO te bewerkstelligen op het terrein van consulair crisismanagement en individuele consulaire bescherming van EU-burgers in derde landen. Dit is een eerste praktische stap om in EU-verband samenwerking op consulair gebied gestalte te geven.

Ten aanzien van de Motie Ormel en Ten Broeke (33 000 V, nr. 82) kan ik het volgende meedelen.

In landen waar Nederlandse ambassades zijn gesloten is de visumverlening overgedragen aan een lokaal aanwezige Schengenpartner. Nederland wordt in Burkina Faso, Ecuador, Kameroen en Zambia voor visumverlening vertegenwoordigd door respectievelijk België, Spanje, België en Zweden. Op deze wijze is visumverlening voor Nederland in voornoemde landen gewaarborgd. Ook in landen waar Nederlandse ambassades gesloten worden, wordt gezocht naar een andere, lokaal aanwezige, Schengenpartner om Nederland voor visumverlening te vertegenwoordigen. Zo zal Spanje Nederland bijvoorbeeld vertegenwoordigen in Guatemala, Bolivia en Uruguay.

Bilaterale vertegenwoordigingsafspraken zijn gebaseerd op de EU-Visumcode, een Europese Verordening (EG nr. 810/2009), en passen in het streven naar verdergaande Europese samenwerking.

De minister van Buitenlandse Zaken, F. C. G. M. Timmermans