Gepubliceerd: 19 december 2012
Indiener(s): Joël Voordewind (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-V-66.html
ID: 33400-V-66
Wijzigingen: 33400-V-97

Nr. 66 AMENDEMENT VAN HET LID VOORDEWIND

Ontvangen 19 december 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Grotere veiligheid en stabiliteit, effectieve humanitaire hulpverlening en goed bestuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5 000 (x € 1 000).

II

In artikel 5 Toegenomen menselijke ontplooiing en sociale ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement investeert 5 miljoen euro in het social protection programma in Zimbabwe gericht op aidswezen. Nederland heeft aangegeven de steun aan het Child Protection Fund (CPF) in Zimbabwe te willen stoppen.

Het social protection programma in Zimbabwe is een voorbeeld van een succesvolle pilot die komend jaar naar tien nieuwe districten wordt uitgebreid. Het programma richt zich op opvang, ondersteuning en sociale bescherming van aidswezen. Deze groep is nauwelijks in staat om inkomen te verwerven of voor zichzelf op te komen. Ook toegang tot basisonderwijs is een belangrijke vereiste om een toekomst te kunnen opbouwen. De programma’s in Zimbabwe en Ethiopië hebben mooie resultaten laten zien. Het Child Protection Fund (CPF) heeft 30 000 kinderen geholpen die werden bedreigd door of werden geconfronteerd met geweld en misbruik. Dekking wordt gevonden in de opschorting van schuldverlichting/schuldsanering Sudan.

Voordewind