Kamerstuk 33400-V-49

Amendement van de leden Ten Broeke en Bonis over toekennen van een bedrag aan het MATRA-programma

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) en van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 19 december 2012
Indiener(s): Désirée Bonis (PvdA), Han ten Broeke (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-V-49.html
ID: 33400-V-49
Wijzigingen: 33400-V-50

Nr. 49 AMENDEMENT VAN DE LEDEN TEN BROEKE EN BONIS

Ontvangen 19 december 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Grotere veiligheid en stabiliteit, effectieve humanitaire hulpverlening en goed bestuur worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3 000 (x € 1 000).

II

In artikel 4 Meer welvaart, eerlijkere verdeling en minder armoede worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 3 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt om een bedrag van € 3 miljoen euro toe te kennen aan het MATRA-programma. Het MATRA-programma heeft in het verleden bijgedragen aan de stabiliteit, mensenrechten en democratie in landen als Wit-Rusland, Moldavië en Kroatië. Het MATRA-programma gaat uit van de capaciteitsversterking in de betreffende landen door het versterken van het maatschappelijk middenveld, politieke partijen en niet gouvernementele organisaties.

In 2012 heeft in Georgië de eerste democratische machtsoverdracht sinds de val van de Sovjetunie plaatsgevonden. Nederland is in dat land al jaren actief met MATRA. Deze inspanningen in Georgië, en andere landen in voormalig communistische landen, dienen te worden voortgezet om de prille democratieën te ondersteunen en de band met Nederland te versterken.

Dit amendement heeft als doel een bedrag van 3 miljoen euro te reserveren voor het oostelijk partnerschapsprogramma, dat anders per 2013 zou worden geschrapt. Een deel van dit geld kan via het Matra Programma Politieke Partijen worden besteed.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden op operationele doelstelling 4.2, daar waar de ontwikkelingssamenwerking aan Mali is opgeschort.

Ten Broeke Bonis