Gepubliceerd: 13 juni 2013
Indiener(s): Frans Timmermans (minister buitenlandse zaken) (GroenLinks-PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-V-139.html
ID: 33400-V-139

Nr. 139 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juni 2013

Graag doe ik u, mede namens de minister-president, verslag van de Nederlands-Duitse topconferentie die plaatsvond op 23 mei jl. in Kleef. Met deze conferentie is tevens uitvoering gegeven aan Kamermotie nr. 71 (Kamerstuk 33 000 V) van 24 november 2011 van het lid Ten Broeke en het voormalig lid Ormel.

In de Duitse grensplaats Kleef vond een (eerste) Nederlands-Duitse topconferentie plaats. Van Nederlandse zijde waren aanwezig minister-president Rutte, de ministers Bussemaker, Dijsselbloem, Kamp, Plasterk, staatssecretaris Mansveld en ondergetekende. Van Duitse zijde waren aanwezig bondskanselier Merkel, de ministers Westerwelle (Buitenlandse Zaken), Altmaier (Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid), Schäuble (Financiën) en de staatssecretarissen Kapferer (Economie en Technologie) en Quinnet-Thielen (Onderwijs & Onderzoek).

Na ontvangst door burgemeester Brauer van Kleef vonden bilaterale gesprekken tussen de aanwezige bewindslieden plaats, gevolgd door een officiële ontvangst van minister-president Rutte. Aansluitend vond een plenair gesprek plaats, in aanwezigheid van alle aanwezige bewindslieden en voorgezeten door de beide regeringsleiders, met als thema duurzame economische groei. Tijdens het gesprek werd ingegaan op strategische vragen en uitdagingen waarvoor Europa zich gesteld ziet. Onder meer werd gesproken over de vraag hoe Europa – met daarbinnen de eurozone – in een snel veranderende wereld economische groei en ecologische duurzaamheid met elkaar kan verenigen. Enkele sleutelbegrippen in de discussie waren versterking van het concurrentievermogen, innovatie, een zwaardere EU-rol met betrekking tot energievraagstukken van de 21e eeuw, gezond financieel beleid, aanpak van de (jeugd)werkloosheid en het inzetten van (jong) talent.

Concreet spraken Nederland en Duitsland af om gezamenlijk met het bedrijfsleven en decentrale overheden grensoverschrijdend (MKB-)ondernemerschap en aansluiting van arbeidsmarkten tussen onze landen te vergemakkelijken. Hierbij valt te denken aan het verminderen van administratieve lasten en wederzijdse (h)erkenning van beroepskwalificaties, waartoe een gezamenlijke agenda tussen de ministeries van Economische Zaken werd overeengekomen. Voorts zijn afspraken gemaakt ten aanzien van uitwisseling van informatie en samenwerking op de terreinen van hoger onderwijs (studiemobiliteit en studie-uitval) en wetenschappelijke samenwerking, o.m. in het kader van het EU-programma Horizon2020.

Ook zijn er afspraken gemaakt over versterking van de energiesamenwerking (onder meer over infrastructuur en leveringszekerheid) en gezamenlijke Nederlands-Duitse inzet in internationale milieu en klimaatdiscussies.

Het is uniek dat Nederland en Duitsland in een dergelijke samenstelling, dat wil zeggen met regeringsleiders en verscheidene bewindslieden tegelijk, bijeen waren. Het signaal dat daarmee werd gegeven, is dat Nederland en Duitsland de reeds uitstekende bilaterale band verder willen intensiveren door blijvende samenwerking op tal van beleidsterreinen. Hiermee en met de concrete afspraken die zijn gemaakt, kan de conferentie een succes worden genoemd.

Bondskanselier Merkel sloot het plenaire gesprek af met de opmerking dat het opvallend is dat onze landen, geconfronteerd met dezelfde vragen en uitdagingen, deels voor dezelfde en deels voor verschillende oplossingen kiezen. Juist daarom is het van belang om zoveel mogelijk en zo breed mogelijk met elkaar in gesprek te blijven, ervaringen uit te wisselen en waar mogelijk samen te werken en gezamenlijk op te trekken. Tijdens de aansluitende persconferentie legde zij de nadruk op het koesteren en onderhouden van de hechte Nederlands-Duitse vriendschap en noemde het hoog tijd een dergelijke bijeenkomst te hebben.

De uitreiking van een eredoctoraat aan bondskanselier Merkel door de Radboud Universiteit Nijmegen, hoewel losstaand van de bijeenkomst in Kleef, was een waardige afsluiting van deze dag.

De minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans