Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 juli 2013
In de antwoorden op de Kamervragen van het lid Nijboer (PvdA) is aangekondigd onderzoek te starten naar roodstanden.1 Door middel van deze brief informeer ik u over de stand van zaken van het toegezegde onderzoek. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal deze zomer starten met een onderzoek naar roodstanden. Hierin wordt onderzocht hoe de markt voor roodstanden werkt en of er marktwerkingsproblemen zijn op deze markt. De volgende vragen komen in ieder geval aan de orde:
• hoe is het keuzegedrag van consumenten vormgegeven?
• in welke mate is deze markt transparant?
• hebben banken marktmacht?
• op welke manieren kunnen consumenten beschermd worden tegen de nadelige gevolgen van eventuele marktmacht?
• wat zijn de effecten en wenselijkheid van de maximumkredietvergoeding op roodstanden?
Volgens de huidige planning zal de ACM dit najaar een probleemanalyse met betrekking tot de markt voor roodstanden afronden. Daarbij worden de te onderzoeken oplossingsrichtingen geïdentificeerd. Ik zal uw Kamer hierover informeren. Vervolgens zullen de geïdentificeerde oplossingsrichtingen worden onderzocht. De resultaten van dat onderzoek worden begin 2014 verwacht.
De maximumkredietvergoeding van op dit moment 15% (12% plus de wettelijke rente die nu 3% is) geldt niet alleen voor roodstanden maar voor iedere vorm van consumptief krediet. Eén maximumkredietvergoeding voor iedere vorm van consumptief krediet heeft als belangrijk voordeel dat volledig transparant is welk maximum geldt en dat er geen mogelijkheden zijn om door kleine aanpassingen een hoger maximum toe te passen. In het onderzoek van de ACM wordt alleen gekeken naar roodstanden, maar wordt geen onderzoek gedaan naar andere vormen van consumptief krediet. Wanneer uit de probleemanalyse van de ACM blijkt dat verlaging van de maximumkredietvergoeding voor roodstanden in de rede ligt, zal voor de gehele consumptief krediet markt onderzocht worden welk maximum beter passend is.
De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem