Kamerstuk 33090-IXB-4

Brief inzake de mutatie die verband houdt met het interim-dividend van De Nederlandsche Bank betreffende de suppletoire begroting 33 090 IXB

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) voor het jaar 2011 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Gepubliceerd: 20 december 2011
Indiener(s): Jan Kees de Jager (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33090-IXB-4.html
ID: 33090-IXB-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2011

Onlangs heeft u de Najaarsnota en de Suppletoire begrotingswetten ontvangen. Deze week zal het debat over de Najaarsnota plaatsvinden. Na het verzenden van de Najaarsnota is op twee dossiers aanvullende informatie beschikbaar gekomen die gevolgen heeft voor de begroting IXB van Financiën.

Over de garantie aan DNB inzake de bilaterale lening aan het IMF bent u reeds geïnformeerd op 15 december jl. (brief met kenmerk BFB 2011-303N). In deze brief wordt ingegaan op de mutatie die verband houdt met het interim-dividend van De Nederlandsche Bank.

Hierbij ontvangt u voorafgaand aan het debat over de Najaarsnota, een Nota van Wijziging op de Suppletoire begroting van Financiën (IXB), voor het jaar 2011 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota).

Op 15 december 2011 heeft De Nederlandsche Bank besloten geen interim-dividend over 2011 uit te keren. Aanleiding tot dit besluit is de toegenomen onzekerheid rondom de winstverwachting voor 2011 in verband met de eurocrisis. DNB heeft aangegeven dat de balansbrede risico’s sterk zijn toegenomen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de risico’s in de monetaire portefeuilles in het kader van het Security Markets Programme en de Covered Bond Purchase Programme, alsmede de monetaire kredietverstrekking aan banken (Open Market Operations). Hierdoor moet vooralsnog ernstig rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat DNB in plaats van de in de begroting geraamde winst, een lagere winst of zelfs een verlies moet presenteren.

Doordat de toename van de balansbrede risico’s wordt veroorzaakt door de eurocrisis, is begrotingsregel 24 van toepassing. Begrotingsregel 24 stelt dat de kosten en opbrengsten van maatregelen genomen met het oog op de financiële stabiliteit van het Eurogebied niet relevant zijn voor het uitgavenkader. Het besluit van DNB leidt bij Najaarsnota tot een belasting van het EMU-saldo van 575 miljoen euro, waarmee het EMU-saldo bij Najaarsnota uitkomt op – 4,6% bbp.

De minister van Financiën,

J. C. de Jager