Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 19 april 2012
Hierbij bied ik u ter kennisneming de Hoofdlijnenbrief SLOA 2013–2014 aan. In deze Hoofdlijnenbrief worden de kaders geschetst waarbinnen onderwijsondersteunende activiteiten in het primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve) onder de Wet SLOA gesubsidieerd kunnen worden.1 Voor deze subsidie komen Cito, SLO, de drie LPC’s (APS, CPS en KPC) en Cinop in aanmerking. Deze brief wordt jaarlijks gepubliceerd in overeenstemming met artikel 4, vierde lid, van de Wet SLOA.
Deze Hoofdlijnenbrief SLOA stelt de kaders voor de subsidiering van de SLOA-instellingen over de periode 2013–2014, zoals in de Wet SLOA is voorgeschreven.
Het zwaartepunt van de te subsidiëren activiteiten op basis van deze Hoofdlijnenbrief ligt op 2013 vanwege de beoogde herziening van de Wet SLOA per 2014. Het wetsvoorstel om de Wet SLOA te herzien wordt momenteel voorbereid en zal naar verwachting begin 2013 aan u worden voorgelegd.
De Hoofdlijnenbrief SLOA 2013–2014 betreft de taken die op dit moment wettelijk vastgelegd zijn en structureel via de Wet SLOA gefinancierd worden. In voorbereiding op beoogde wettelijke taken worden Cito en SLO in 2013 ook gesubsidieerd voor:
– voorbereiding centrale eindtoets po;
– voorbereiding diagnostische tussentijdse toets vo;
– voorbereiding taal- en rekentoetsen naar de referentieniveaus vo en bve.
Voor een nadere toelichting op deze taken verwijs ik u onder andere naar het wetsvoorstel centrale eindtoets in het PO (Kamerstukken II, 33 157, nr. 2). De kosten voor deze werkzaamheden zijn niet opgenomen in het budgettair kader dat onderdeel uitmaakt van deze Hoofdlijnenbrief, maar zijn terug te vinden op de OCW-begroting.
In de Hoofdlijnenbrief SLOA 2012–2013 heb ik reeds aangekondigd voornemens te zijn de kennisinfrastructuur te versterken door middelen voor verschillende soorten onderwijsonderzoek te bundelen. In lijn met deze herziening van de kennisinfrastructuur is aangekondigd dat de subsidierelatie met de SLOA-partijen die praktijkgericht onderzoek verrichten (de LPC en ecbo) zal worden beëindigd na 2013. De afgelopen periode is de uitwerking van dit voornemen nader verkend. Ik ben voornemens een coördinatie- en regieorgaan, onder auspiciën van NWO, op te richten en de Wet SLOA-middelen voor praktijkgericht onderzoek hier onder te brengen. Over dit voornemen wordt u bij separate brief dit voorjaar geïnformeerd.
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart