Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 18 januari 2012
U verzoekt mij een stand van zaken te geven met betrekking tot de motie Biskop (Kamerstuk 32 500 VIII, nr. 189) naar aanleiding van het algemeen overleg Onderwijssubsidies, inzake behoud van expertise voor het Landelijk informatie- en steunpunt Specifieke Doelgroepen (LISD) en het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers (LSEM).
De KPC Groep, die de subsidieontvanger is voor het LISD, heeft bezwaar gemaakt tegen mijn besluit om de subsidierelatie vanaf 1 september 2011 te beëindigen. Naar aanleiding van dit bezwaar heb ik besloten het LISD een subsidie van € 248 820,– toe te kennen voor een afbouwperiode die loopt tot 1 augustus 2012. Met dit bedrag kan het LISD eerder aangegane verplichtingen nakomen, nog lopende activiteiten afbouwen en een voorstel doen voor behoud en borging van de expertise.
De afgelopen tijd heeft mijn departement contact gehad met het LISD om te bezien op welke wijze de borging tot stand kan komen. Tijdens deze contacten zijn diverse mogelijkheden verkend die zowel door het LISD als door mijn departement zijn ingebracht. Tijdens het uitwerken door het LISD van een formeel voorstel zullen deze contacten blijven bestaan met als doel vóór 1 augustus 2012 tot een definitieve oplossing te komen. Ik zal u informeren over de uitkomsten.
Voor wat betreft het LSEM ligt de situatie iets anders. Het LSEM wordt gesubsidieerd op grond van de «Tijdelijke regeling meerjarig verstrekken subsidie aan het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers». Deze regeling expireert op 1 januari 2014, waardoor er meer tijd is om naar een borging toe te werken. Met het LSEM heeft begin december 2011 inmiddels een eerste gesprek plaatsgevonden. Tijdens dat gesprek zijn er over en weer ideeën gewisseld om te bezien wat de mogelijkheden zijn voor borging. Het LSEM zal de komende tijd verdere verkenningen doen in nauw contact met mijn departement.
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart