Kamerstuk 32780-H-3

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden inzake Wijziging van de begrotingsstaat van het BES-fonds voor het jaar 2011 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het BES-fonds voor het jaar 2011 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Gepubliceerd: 23 juni 2011
Indiener(s): Brigitte van der Burg (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32780-H-3.html
ID: 32780-H-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 23 juni 2011

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,

Van der Burg

De adjunct-griffier van de commissie,

Hendrickx

1

Kunt u aangeven of er ten aanzien van de in de motie van Veldhoven c.s. (32 500 XIII, 32) bedoelde middelen uit het BES-fonds voor de jaren 2011 en 2012 reeds formele besluitvorming heeft plaatsgevonden over de besteding van deze middelen?

Artikel 88 van de Wet financiën openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna: Wet financiën BES) vestigt het principe dat de openbare lichamen recht hebben op een vrije uitkering uit het BES-fonds. Deze middelen uit het BES-fonds zijn niet geoormerkt, vergelijkbaar met de algemene uitkering voor gemeenten en provincies uit het Gemeentefonds respectievelijk Provinciefonds. De openbare lichamen mogen dus zelf bepalen welke taken en activiteiten zij bekostigen uit deze algemene middelen. Hieruit volgt dat de openbare lichamen zelf besluiten over de besteding van de vrije uitkering. Meer informatie over de besteding van deze middelen is opgenomen in de eilandelijke begrotingen.

2

Kunt u aangeven op welke wijze u gedurende de voorbije maanden naar aanleiding van de motie van Veldhoven c.s. (32 500 XIII, 32) contact gezocht heeft met de bestuurders van Saba, St Eustatius en Bonaire, en wanneer u van plan bent dit in de komende periode te doen?

Zoals toegezegd bij de aanvaarding van de motie van Veldhoven heeft op ambtelijk niveau overleg plaatsgevonden met de bestuurders van de drie eilanden van Caribisch Nederland over de bescherming van behoud en versterking van natuurbeheer en duurzame visserij op de eilanden in Caribisch Nederland. In aanvulling daarop is ook overleg gevoerd met de beherende natuurorganisaties van genoemde eilanden De minister van EL&I zal de Kamer na het zomerreces hierover informeren.

In de tweede helft van 2011 zal in samenspraak met lokale overheden en natuurorganisaties een Natuurbeleidsplan voor Caribisch Nederland voor de periode 2012–2017 opgesteld worden. In navolging hiervan stellen de afzonderlijke eilanden Natuurplannen waarin een overzicht zal worden gegeven van de actiepunten die in de planperiode gerealiseerd worden.

3

Kunt u in de vorm van een overzicht nader specificeren waaraan de in de motie van Veldhoven c.s. (TK 32 500 XIII, nr. 32) bedoelde middelen uit het BES-fonds, die bedoeld zijn voor natuurbescherming, vorig jaar op Saba, St Eustatius en Bonaire in 2010 zijn uitgegeven?

Zie het gegeven antwoord bij 1. De openbare lichamen bepalen zelf hoeveel middelen zij besteden aan natuurbescherming. Meer informatie over de besteding van deze middelen in 2010 is opgenomen in de eilandelijke jaarrekeningen.

4

Kunt u aangeven wat de oorzaken zijn van het stijgende prijspeil op de BES-eilanden? Waarom is het hierdoor nodig om het BES-fonds te indexeren? Waaraan wordt het extra geld uitgegeven?

Ook in Caribisch Nederland treedt – zoals vrijwel overal – inflatie op. Het inflatiepercentage aldaar is van een vergelijkbare hoogte als het percentage in Nederland en wordt gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek op Curaçao.

In het bestuurlijk overleg financiële verhoudingen is met de openbare lichamen overeengekomen dat het BES-fonds geïndexeerd wordt om te compenseren voor de inflatie.

De als gevolg van de indexering aan het BES-fonds toegevoegde middelen zijn niet geoormerkt en kunnen, net als de rest van de vrije uitkering, door de openbare lichamen naar eigen inzicht worden benut.