Vastgesteld 7 juni 2011
De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties1 heeft over het Rapport van de Algemene Rekenkamer bij het jaarverslag 2010 van Koninkrijksrelaties (Kamerstuk 32 710 IV, nr. 2) de navolgende vragen ter beantwoording aan de regering voorgelegd.
Deze vragen, alsmede de daarop 6 juni 2011 gegeven antwoorden, zijn hierna afgedrukt.
De voorzitter van de commissie,
Van der Burg
De griffier van de commissie,
De Gier
1
In hoeverre is de schuldsanering nu afgerond?
De sanering van schuldtitels is met de transitie naar de nieuwe staatkundige verhoudingen voltooid. Per 10-10-10 is de restantschuld van € 1,3 mld. vanuit het oogpunt van gelijke behandeling van crediteuren geheel door Nederland overgenomen en opgenomen in de Nederlandse staatsschuld. Voor zover hierdoor méér schuld is gesaneerd dan overeengekomen, heeft Nederland een vordering op de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten gekregen. Deze vordering hebben de landen in 2010 reeds voldaan, grotendeels door geld te lenen op de kapitaalmarkt. Conform afspraken heeft Nederland ingeschreven op deze leningen en deze zijn voor het overgrote deel ook aan Nederland toegewezen.
De sanering van betalingsachterstanden is in principe per 31/12/2010 ook beëindigd. De eilanden kunnen in 2011 uitsluitend nog betalingsachterstanden ter sanering indienen voor zover die vallen binnen de afgesproken uitzonderingsgronden. Het gaat dan om achterstanden samenhangend met verrekeningen in de pensioensfeer, achterstanden voor onbetaalde medische handelingen en achterstanden die in een gerechtelijke procedure worden erkend.
2
Hoe wordt uitvoering gegeven aan het advies tot verbetering van vermogensopbouw door en verantwoording over de ontwikkelingsfondsen?
Zoals ik in mijn reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer (Kamerstuk 32 710-IV nr. 2) al verklaard heb:
– zijn de reguliere stortingen aan het FDA in 2009 opgehouden;
– is de programmering van het FDA vorig jaar op verzoek van Aruba gewijzigd. Ik verwacht dat de uitputting van het fonds daardoor sneller zal geschieden;
– zal de laatste storting in het fonds SONA volgend jaar geschieden. Ik streef naar definitieve afsluiting van deze programma’s in 2014.
Op dit moment loopt er een onderzoek bij SONA en de private uitvoeringsorganisatie van de stichting.
Met Aruba zijn onlangs afspraken gemaakt over het snel starten van een soortgelijk onderzoek bij FDA. Beide onderzoeken richten zich vooral op de (structuur van de) uitvoering en hebben onder meer als doel de mogelijke oplossingen te vinden voor de vermogensopbouw bij FDA en SONA en de beperkte informatie over de resultaten van de ontwikkelingssteun.
3
Wordt er bij de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten aangedrongen op tijdige vaststelling van de jaarrekeningen door de Staten en de eilandsraden?
Op Aruba werken de Staten, de Algemene Rekenkamer Aruba en de regering nauw samen aan de operatie comptabel bestel. Hierbij worden in het kader van een inhaalactie alle jaarrekeningen sinds 1986 tegelijk aan de Staten aangeboden en behandeld. De planning is dat dit in 2012 gebeurt. De Algemene Rekenkamer werkt hiertoe onder andere nauw samen met de Nederlandse Algemene Rekenkamer. Nederland juicht dit initiatief ten zeerste toe.
Ook Curaçao en Sint Maarten hebben contacten met Aruba en de Nederlandse Rekenkamer. Ik heb geen directe informatie op de vraag of de Staten van beide landen aandringen op tijdige vaststelling. Het betreft hier overigens wel een autonome verantwoordelijkheid.