Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 26 april 2011
Met deze brief informeer ik uw Kamer in vervolg op eerdere berichten1 over de voortgang van de pilot «Bestuurlijke Informatie Justitiabelen». In deze pilot wordt in de praktijk uitgeprobeerd hoe de informatieverstrekking dient te worden vormgegeven aan gemeenten over het vrijkomen of met verlof gaan van plegers van ernstige gewelds- en zedendelicten.
In het kader van deze proef krijgen gemeenten twee maanden voordat een delinquent vrijkomt een melding van de Justitiële Informatiedienst (JustID). Deze informatie wordt ook verzonden aan het KLPD. Dit biedt het KLPD de mogelijkheid om de gegevens van JustID waar nodig aan te vullen met informatie uit de politiebestanden. Deze gegevens stellen de burgemeester in staat om waar hij dat nodig acht maatregelen te treffen met het oog op het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Zo kunnen burgemeesters er bijvoorbeeld voor kiezen om daders elders in de gemeente te huisvesten om te voorkomen dat hun slachtoffers met daders worden geconfronteerd.
Uit de evaluatie van 2010 kwam naar voren dat de informatieverstrekking op zich goed verloopt, maar dat er meer inzicht voor wat betreft de aard van de benodigde informatie nodig is voordat kan worden overgegaan tot een landelijke invoering. Daarop is besloten de pilot te verlengen en uit te breiden. Aan de Pilotplus nemen ten minste 76 gemeenten deel, waaronder de 36 grootste gemeenten. Door de uitbreiding van het aantal deelnemende gemeenten kan de informatiestroom van DJI via JustID naar gemeenten op een grotere schaal worden getoetst.
Daarnaast wordt de informatie aan gemeenten uitgebreid. In de eerste proef ging het alleen nog om informatie over de terugkeer van gedetineerden die ontslagen waren uit de gevangenis en over jongeren met een PIJ-regeling. In de vervolgproef worden burgemeesters ook op de hoogte gesteld als een tbs-gestelde terugkeert of als een gedetineerde met verlof gaat.
De Pilotplus wordt in de tweede helft van 2011 geëvalueerd. Bij een positieve uitkomst van de evaluatie zal de informatieverstrekking aan gemeenten landelijk worden ingevoerd in het jaar 2012.
De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,
F. Teeven