Vastgesteld 27 oktober 2010
De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.
De fungerend voorzitter van de commissie,
Snijder-Hazelhoff
De griffier van de commissie,
Dortmans
Vragen en antwoorden
1
Hoe wordt omgegaan met de handhaving van het diergezondheidsniveau in andere sectoren die niet onder de afspraken van het DGF vallen, zoals bijvoorbeeld de paardenhouderij?
Afrikaanse Paardenpest (APP) is de enige bestrijdingsplichtige ziekte in de paardensector. Voor deze ziekte geldt een meldingsplicht.
Voor andere ziekten is de sector zelf verantwoordelijk voor de beheersing en preventie. Hiervoor werkt de sector aan een gezondheidsagenda, waarin zij haar beleid en inzet voor de komende jaren ten aanzien van de gezondheid van paarden vastlegt. Monitoring en surveillance zullen hier een onderdeel van zijn.
2
Wat is de huidige status van Nederland als het gaat om officiële erkenningen voor het vrij zijn van een aantal dierziekten door de EU en de OIE en op welke plek staat Nederland ten opzichte van andere lidstaten?
Nederland is momenteel in principe vrij van alle bestrijdingsplichtige besmettelijke dierziekten. Daarmee bedoel ik de grote dierziekten zoals MKZ, KVP, AI (HPAI + LPAI), NCD, TBC, e.a. Wel doen zich verdenkingen en soms besmettingen voor, die volgens protocol worden bestreden (denk hierbij in 2010 bijvoorbeeld aan LPAI en TBC).
Voor een totaal overzicht van de dierziektesituatie in Nederland is de OIE site (www.oie.int) een goede bron van informatie. Op deze site is zowel informatie te vinden over de acuut uitgebroken ziekten (immediate notification) als ook over de dierziekten die in een land voorkomen in de afgelopen jaren.
Er is geen ranglijst van landen ten opzichte van elkaar.