Gepubliceerd: 28 oktober 2010
Indiener(s): Han ten Broeke (VVD)
Onderwerpen: luchtvaart verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32481-4.html
ID: 32481-4

Nr. 4 VERSLAG

Vastgesteld 28 oktober 2010

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het voorliggende voorstel van wet en kunnen ermee instemmen. De leden van de VVD-fractie hebben wel enkele vragen en opmerkingen.

De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het voorliggende voorstel van wet. De leden van de PvdA-fractie hebben wel enkele vragen.

De leden van de PVV-fractie hebben met grote belangstelling kennis genomen van het voorliggende voorstel van wet. De leden van de PVV-fractie zijn zeer content met het voorliggende voorstel van wet. Door deze wetswijziging wordt namelijk volkomen transparantie inzake de tarieven van vliegtickets geboden aan de consument. Dit zorgt niet alleen voor duidelijkheid, zodat reizigers in staat worden gesteld hun keuze voor een bepaalde aanbieder te bepalen zonder achteraf te worden geconfronteerd met verborgen kosten, het schept ook de voorwaarden voor een eerlijk speelveld voor de aanbieders van vliegtickets. Zij dienen nu immers allen op dezelfde wijze in informatie te voorzien bij het aanbieden van vliegtickets, waardoor zij geen misleidende reclame meer kunnen maken. Kortom, dit wetsvoorstel creëert duidelijkheid voor alle partijen en de leden van de PVV-fractie zouden dan ook graag zien dat dit voorstel van wet zo snel mogelijk in werking treedt.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het voorliggende voorstel van wet.

Inwerkingtreding

De leden van de VVD-fractie betreuren de vertraging in de implementatie van de Verordening aangezien deze reeds op 1 november 2008 in werking is getreden. Genoemde leden zijn van mening dat de hiervoor gegeven toelichting door de regering niet afdoende is. Zou de regering specifieker kunnen toelichten om welke reden de implementatie van de Verordening in Nederlandse wetgeving zo lang heeft moeten duren?

De leden van de PvdA-fractie constateren dat de Verordening reeds op 1 november 2008 in werking is getreden en sindsdien rechtstreekse werking heeft. Genoemde leden vragen de regering waarom dit voorstel van wet nu pas voorligt bij de Tweede Kamer. Zijn er sinds 1 november 2008 overtredingen geweest van artikel 23 van de Verordening? Zo ja, op welke wijze zijn in deze gevallen de bepalingen van de Verordening gehandhaafd?

Transparantie van passagierstarieven

De leden van de PvdA-fractie vragen de regering of met dit voorstel van wet de totaalprijzen van tickets op de juiste manier vermeld worden, inclusief alle toeslagen en belastingen.

Handhaving door Consumentenautoriteit

De leden van de PvdA-fractie vragen de regering of ook is overwogen om niet de Consumentenautoriteit, maar de Inspectie Verkeer en Waterstaat aan te wijzen als toezichthouder in het kader van dit voorstel van wet.

De leden van de CDA-fractie vragen de regering of ook is overwogen om niet de Consumentenautoriteit, maar andere instanties, zoals de Inspectie Verkeer en Waterstaat, aan te wijzen als toezichthouder in het kader van dit voorstel van wet. Op basis van welke argumenten is ervoor gekozen om het toezicht en de handhaving bij de Consumentenautoriteit te beleggen? De leden van de CDA-fractie vragen voorts, gelet op het feit dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat reeds toezicht houdt op onderdelen van de luchtvaartbranche, of het onderbrengen van de toezichthoudende taak voortvloeiend uit dit voorstel van wet niet beter bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat belegd zou kunnen worden. De leden van de CDA-fractie vragen tevens op welke wijze deze taak zich verhoudt tot de bestaande taken en aandachtsgebieden van de Consumentenautoriteit. Tot slot vragen genoemde leden hoe de hoogte van de bestuurlijke boete zich verhoudt tot de situatie in landen om ons heen.

Administratieve lasten

De leden van de VVD-fractie zijn verheugd met het feit dat dit voorstel van wet geen generieke verplichting aan bedrijven oplegt om de Consumentenautoriteit al dan niet periodiek van informatie te voorzien. De leden van de VVD-fractie pleiten in dit kader voor toepassing van systeemtoezicht, teneinde de administratieve lasten voor betrokken ondernemingen tot een minimum te beperken. Deelt de regering deze redenering?

De leden van de PvdA-fractie vragen de regering om nader toe te lichten wat wordt verstaan onder de term «inhoudelijke nalevingslasten». Gaat het daarbij alleen om de plicht tot informatievoorziening aan derden of ook om andere verplichtingen?

De fungerend voorzitter van de commissie,

Ten Broeke

De adjunct-griffier van de commissie,

Israel