Gepubliceerd: 10 mei 2010
Indiener(s): Ab Klink (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid werk werkgelegenheid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32261-7.html
ID: 32261-7
Origineel: 32261-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 10 mei 2010

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I, onderdeel I, wordt «het voorschrijven» vervangen door: het toedienen.

B

Artikel I, onderdeel K, wordt in artikel 36a, vijfde lid, na «categorie van beroepsbeoefenaren» ingevoegd: voor wat betreft het verrichten van de in het eerste lid bedoelde aangewezen handelingen.

Toelichting

Onderdeel A wijzigt de tweede volzin van artikel 34, tweede lid, omdat het voor de op grond van artikel 34 geregelde beroepen slechts nodig blijkt te zijn dat deze beroepsbeoefenaren bij ministeriële regeling aangewezen medicijnen kunnen toedienen. Het voorschrijven van medicijnen is voor deze groep beroepsbeoefenaren niet aan de orde.

Onderdeel B wijzigt artikel 36a, vijfde lid. Daarmee wordt verduidelijkt dat het tuchtrecht slechts van overeenkomstige toepassing is voor het verrichten van de voorbehouden handelingen waarvan de bevoegdheid tijdelijk bij wijze van experiment is toegekend. Dit brengt mee dat voor deze handelingen slechts het beperkte aantal tuchtmaatregelen van toepassing is.

Het is met name van belang dat dit duidelijk is bij de toekenning van deze bevoegdheden aan beroepsbeoefenaren waarop het tuchtrecht van de wet al van toepassing is, zoals bijvoorbeeld verpleegkundigen. Om te voorkomen dat op de ene groep beroepsbeoefenaren waaraan tijdelijk de bevoegdheid is toegekend voorbehouden handelingen zelfstandig en op eigen indicatie te verrichten alle tuchtmaatregelen van toepassing zijn en op de andere groep beroepsbeoefenaren aan wie deze bevoegdheid is toegekend en die niet reeds onder het tuchtrecht vallen slechts een beperkt aantal tuchtmaatregelen van toepassing zijn, wordt het vijfde lid aangepast. Hiermee wordt duidelijk dat voor iedere beroepsbeoefenaar die tijdelijk de bevoegdheid krijgt tot het zelfstandig verrichten van voorbehouden handelingen – ongeacht of voor deze beroepsbeoefenaar het tuchtrecht al geldt of niet – voor wat betreft de tijdelijk toegekende bevoegdheden een beperkt aantal tuchtmaatregelen van toepassing zijn.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink