Gepubliceerd: 2 maart 2010
Indiener(s): Ab Klink (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CDA)
Onderwerpen: begroting ethiek financiƫn organisatie en beleid ziekten en behandelingen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XVI-121.html
ID: 32123-XVI-121

32 123 XVI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2010

nr. 121
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 maart 2010

De toenmalige staatssecretaris heeft toegezegd de Kamer op de hoogte te zullen houden van de ontwikkelingen bij de Amsterdamse abortusklinieken. Middels deze brief informeer ik de Kamer over de laatste stand van zaken.

Op 16 februari 2010 heeft het bestuur van de stichting ACSG/MR70 aangegeven niet langer de bestuursverantwoordelijkheid voor de stichting te kunnen dragen. Door het hoog opgelopen conflict met het personeel is het onmogelijk geworden de bestuurstaken naar behoren uit te voeren. Concreet betekent dit dat het bestuur van de stichting ACSG/MR70 per 1 maart 2010 de activiteiten stopt en de vergunning inlevert bij VWS.

In eerdere correspondentie met de Kamer heeft de toenmalige staatssecretaris aangegeven niet te willen treden in het interne conflict maar wel zorg te dragen voor de continuïteit van de abortushulpverlening. Het College Sanering Zorginstellingen heeft naar aanleiding van de mededeling van het bestuur van ACSG/MR70 onderzocht of de hulpverlening elders kan worden opgevangen. Het College geeft aan dat dit voor een korte periode mogelijk is. De extra capaciteit zal worden geleverd door de Dr. Frans Wong kliniek, de kliniek in Heemstede en de kliniek in Leiden. Met deze klinieken is overleg geweest en zij hebben aangegeven bereid te zijn één dag per week extra open te gaan. Het CSZ zal deze extra opvang monitoren tot alle procedures met de nieuwe stichting in het Slotervaartziekenhuis zijn afgerond.

De nieuwe stichting die is opgericht in het Slotervaartziekenhuis zit momenteel in de beoordelingsprocedure van de IGZ en het CvZ en is op dit moment dus nog niet operationeel. Het is niet mogelijk alle benodigde procedures binnen enkele weken af te ronden. Dit zou met het oog op zorgvuldigheid ook niet juist zijn.

Kort samengevat is de stichting ACSG/MR70 met ingang van 1 maart 2010 dicht. De abortusbehandelingen worden voor een korte periode opgevangen in de Oosterparkkliniek te Amsterdam, Bloemenhovekliniek in Heemstede en Casa in Leiden. Een circulaire hierover heb ik op 24 februari 2010 aan de huisartsen in Noord Holland verzonden.

Daarnaast zal worden gewerkt aan het beoordelen van de vergunningaanvraag van de nieuwe stichting SeZoz in het Slotervaartziekenhuis en zal het herstelplan van de Dr. Frans Wong kliniek door VWS en het CvZ worden beoordeeld. Ik verwacht hierover binnen enkele weken duidelijkheid. De overige activiteiten van ASCG (Sense en KID) zullen in zijn geheel worden ondergebracht in de stichting 1e lijnshulpverlening en worden overgenomen door het Slotervaartziekenhuis. De stichting en het ziekenhuis hebben overleg hoe de beoogde laagdrempeligheid van het Sensespreekuur zo optimaal mogelijk kan worden ingezet om de doelgroepen te bereiken.

Het bestuur van ACSG/MR70 zal in nauw overleg met het CvZ zorg dragen voor de afwikkeling van de personele- en financiële zaken.

Begin volgende week zal het CSZ een nieuwe voortgangsrapportage uitbrengen en deze zal ik de Kamer doen toekomen. In deze rapportage wordt verder ingegaan op hoe de abortushulpverlening in Amsterdam ook in de toekomst kan worden gewaarborgd.

Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink