Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 7 januari 2010
In het Algemeen Overleg van 9 september 2009 (Kamerstuk 32 123 XVI, nr. 6) heb ik toegezegd u te rapporteren over de voortgang op het dossier PCI’s en ICD’s, en de vergunningplicht op grond van artikel 2 Wet op bijzondere medische verrichtingen (WBMV).
In mijn brief van 12 oktober 2009 (Kamerstuk 32 123 XVI, nr. 12) heb ik u geïnformeerd over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat de vergunningplicht voor PCI’s en ICD’s wordt opgeheven. Eén van de voorwaarden was het creëren van een meldingsplicht voor nieuwe aanbieders van in ieder geval PCI’s en ICD’s, maar mogelijk ook andere risicovolle behandelingen. Op dit moment wordt onderzocht hoe deze meldingsplicht wettelijk geregeld kan worden.
Zoals eveneens toegezegd aan uw Kamer heb ik in een nieuw Planningsbesluit bepaald dat er voorlopig geen nieuwe vergunningen voor PCI’s en ICD’s worden verleend. Dit Planningsbesluit PCI’s, ICD’s en THI’s, gepubliceerd in de Staatscourant van 4 december 2009, zend ik u bijgaand.1
Naast de regeling van het aanbod voor PCI’s en ICD’s heb ik ook een regeling getroffen voor transcatheter hartklepinterventies (THI’s). Voor een nadere toelichting verwijs ik u naar de tekst van het Planningsbesluit.
In eerdergenoemde brief van 12 oktober heb ik u toegelicht dat vergunningaanvragen die zijn binnengekomen vóór de inwerkingtreding van het nieuwe Planningsbesluit, nog aan het oude Planningbesluit bijzondere interventies aan het hart 2008 moeten worden getoetst. Zoals gebruikelijk wordt hierover advies gevraagd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Na ontvangst van de adviezen van de IGZ zal een besluit worden genomen over de individuele vergunningaanvragen.
Het gaat om de volgende instellingen, waarbij tussen haakjes staat vermeld voor welke verrichting een vergunning is aangevraagd.
– Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn i.s.m. Deventer Ziekenhuis in Deventer (PCI’s)
– Reinier de Graaf Groep in Delft (PCI’s)
– Vie Curi MC in Venlo (PCI’s)
– Admiraal de Ruyter Ziekenhuizen i.o. in Goes (PCI’s)
– Atrium MC in Heerlen (PCI’s en ICD’s)
– TweeSteden ziekenhuis in Tilburg (PCI’s en ICD’s)
– Martini Ziekenhuis in Groningen (ICD’s)
– Westfriesgasthuis in Hoorn (PCI’s)
– Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht (ICD’s)
– Flevoziekenhuis in Almere i.s.m. Tergooiziekenhuizen in Hilversum (PCI’s en ICD’s)
– St. Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam (ICD’s)
Sinds het AO op 9 september 2009 zijn geen vergunningen meer verleend. Wel is aan het Slotervaartziekenhuis bij brief van 27 november 2009 een vergunning voor ICD’s geweigerd.
Over de andere toezeggingen uit het AO van 9 september informeer ik u wanneer er op deze punten voortgang geboekt is. Ik doel hiermee op de wettelijke meldingsplicht, de transparantie van de kwaliteitsregistratie en de indicatiestelling voor ICD’s.
Ik vertrouw erop u hiermee voor nu voldoende te hebben geïnformeerd.