Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 13 juli 2010
Met deze brief informeer ik u over de uitvoering aan de motie Pieper c.s. (32 123 XI, nr. 35) die is ingediend tijdens de behandeling van de VROM-begroting op 10 december 2009 (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2009–2010, nr. 36, blz. 3508–3539).
De motie geeft aan dat een twintigtal partijen in zuidoost Nederland kennis en inzichten van groen in en rond steden verder ontwikkelen en in de praktijk brengen. Dit doen zij rond onderwijsinstelling Fontys met het project Innovatief Groen. De partijen zullen de resultaten presenteren in 2012 tijdens de Floriade in Venlo. Deze presentatie kan het beeld van Brainport Eindhoven en Greenport Venlo als innovatieve regio’s versterken. De ontwikkeling van kennis kan ook (inter)nationaal van belang zijn. De motie verzoekt de regering om contact op te nemen met Fontys en te bezien in hoeverre het Rijk kan bijdragen aan het project Innovatief Groen en de kamer hierover binnen een half jaar te rapporteren.
Het Rijk vindt de toepassing van innovatief groen belangrijk. Het project Innovatief Groen is gericht op vergroening van de leefomgeving om daarmee meerdere gunstige effecten te bereiken en de opgedane kennis uit te dragen. Het project sluit daarmee aan bij het interdepartementaal beleidsprogramma «Biodiversiteit werkt voor natuur, voor mensen, voor altijd». Eén van de doelstellingen van dat programma is het bevorderen van participatie aan en kennis van biodiversiteit en van communicatie en educatie met aandacht voor functies, waarden en zichtbaarheid van biodiversiteit. Het ministerie van LNV is trekker van dat beleidsprogramma. Op de sites Biodiversiteit.nl en VROM.nl staat een handreiking en zijn cases verzameld. Daarnaast loopt er in dit kader een pilot in de gemeente Leiden om het gebruik van stedelijk groen te stimuleren. Onder andere op basis van die ervaringen zal een handreiking worden uitgebracht om dit proces te stimuleren.
Uit contact met Fontys begin 2010 blijkt dat het project Innovatief Groen binnen die instelling was gestopt. Nader onderzoek leerde dat het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) samen met de provincie Noord-Brabant en Helicon Opleidingen met dit initiatief zijn doorgegaan. Uit contact met het SRE blijkt dat zij bezig zijn met het opzetten van kenniscirculatie voor Innovatief Groen. Zij overwegen daarvoor een financiële bijdrage van het Rijk te vragen.
Vanuit het Rijk ondersteunt LNV de Groene Kennis Coöperatie (GKC), een innovatieplatform waar groene onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen met bedrijfsleven en maatschappij werken aan kenniscirculatie en benutting van groene kennis. Binnen de GKC loopt het werkprogramma de Regionale Transitie. De regio Zuid-Oost Brabant doet mee met het werkprogramma de Regionale Transitie. In dat verband zullen de mogelijkheden worden bekeken tot ondersteuning vanuit LNV van het Knooppunt Innovatief Groen.
Daarnaast heeft het Rijk het SRE geattendeerd op een aantal regelingen waar het project gebruik van zou kunnen maken. Voor de pilots in Brabant is het SRE gewezen op het innovatieprogramma Mooi Nederland, in het bijzonder de tweede tender met daarin het thema energielandschappen. Ook de SMOM-regeling (Subsidieregeling Maatschappelijke Organisaties en Milieu) biedt mogelijkheden voor het project Innovatief Groen. De tweede tender van de SMOM-regeling loopt in juni 2010. Volledigheidshalve merk ik op dat het uiteindelijke projectvoorstel wel getoetst zal worden aan de criteria van de betreffende regeling en dat er sprake zal zijn van een nadere afweging tussen de verschillende projectvoorstellen, gegeven de budgettaire kaders van de betreffende regeling.
Kortom, het Rijk biedt diverse regelingen en programma’s waarop het project Innovatief Groen zou kunnen meeliften om hun doelstellingen te bereiken.
Ik vertrouw erop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd over het verzoek zoals verwoord in de motie Pieper c.s..
De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,
J. C. Huizinga-Heringa