Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 12 maart 2010
Met verwijzing naar uw verzoek van 8 maart jl. (uw kenmerk 2010Z04023/2010D11669), gaat u hierbij toe een overzicht van de (associatie)overeenkomsten van de EU met derde landen die mogelijkerwijs zullen worden afgesloten in de demissionaire periode. Aangezien deze overeenkomsten door de EU en lidstaten gezamenlijk worden gesloten, zal de regering te zijner tijd de goedkeuring van het Parlement vragen voor deze overeenkomsten.
EU-akkoorden met derde landen die mogelijk zullen worden afgesloten (of tot afronding komen) in de demissionaire periode
Vrijhandelsovereenkomst met Colombia en Peru
Op 1 maart bereikte de Europese Commissie technische overeenstemming met Colombia en Peru over een Vrijhandelsovereenkomst (zie ook de brief van de Minister van Economische Zaken aan de Kamer van 10 maart). Mogelijkerwijs vindt ondertekening van de overeenkomst plaats en marge van de EU-LAC Top (17–18 mei 2010 in Madrid).
Associatieovereenkomst EU-Centraal Amerika
De onderhandelingen tussen de EU en de landen in Centraal Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua + Panama) over een Associatieovereenkomst bevinden zich op dit moment in een vergevorderd stadium (zie ook kamerbrief 29 653 nr 6 van 23 februari 2009). Het Spaanse voorzitterschap streeft naar afronding van de onderhandelingen voor de EU-LAC Top (17–18 mei). Parafering en ondertekening van de associatieovereenkomst zal mogelijkerwijs op een later moment plaatsvinden.
Vrijhandelovereenkomst alsmede Raamwerkovereenkomst met Zuid-Korea
De Commissie en Zuid-Korea bereikten op 15 oktober 2009 technische overeenstemming over een Vrijhandelsovereenkomst alsmede Raamwerkovereenkomst met Korea (zie ook de brief inzake Korea aan uw kamer van 5 november 2009, kamerstuk 21 501-02 nr 932). Ondertekening van beide overeenkomsten is voorzien op 10–11 mei.
Herziening Verdrag van Cotonou
Het Verdrag van Cotonou vormt als bekend het kader voor de samenwerking tussen de EU en de ACS-landen. Het Verdrag van Cotonou (2000) loopt tot 2020, maar wordt eens in de vijf jaar herzien. Een eerste tussentijdse herziening is in juni 2005 ondertekend en door Nederland in september 2007 geratificeerd. De tweede (technische) herziening wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2010 geparafeerd (zie ook kamerbrief van 26 augustus 2009, uw kenmerk 21 501-04 nr 112).
Partnerschap- en Samenwerkingovereenkomst met Irak
De EU en Irak bereikten in november 2009 technische overeenstemming over een Partnerschap- en Samenwerkingovereenkomst. Dit akkoord zal waarschijnlijk in het voorjaar formeel worden ondertekend.
Associatieovereenkomst EU-Syrië
Uw kamer werd per brief van 6 november 2009 geïnformeerd over de Associatieovereenkomst EU-Syrië (uw kenmerk 23 432 nr 316). De voorgenomen ondertekening van het EU-associatieakkoord met Syrië en marge van de RAZEB van oktober 2009 is op verzoek van Syrië tot een nog nader te bepalen moment aangehouden. Syrië heeft te kennen gegeven zich nog verder te willen verdiepen in de consequenties van het aangaan van een associatierelatie met de EU. Mogelijk zal de ondertekening later dit voorjaar plaatsvinden, maar het is ook niet uitgesloten dat dit proces nog langer duurt.
– Nationale ratificatieprocedure
De Partnerschap en Samenwerkingsovereenkomst EU-Indonesië alsmede de Economic Partnership Agreement (EPA) met CARIFORUM doorlopen op dit moment de nationale parlementaire goedkeuringsprocedure (zie ook o.m. kamerbrief 21 501-02 nr 935 van 6 november 2009).
– Overig
De EU onderhandelt daarnaast op dit moment met Moldavië (Associatieovereenkomst), Oekraïne (Associatieovereenkomst), Rusland (Strategisch akkoord), Mercosur (Associatieovereenkomst), Libië (Raamwerkovereenkomst), India (Vrijhandelsakkoord), China (Partnerschap- en Samenwerkingsovereenkomst), Singapore (Vrijhandelsakkoord), diverse ASEAN-landen (Partnerschap- en Samenwerkingsovereenkomsten). Daarnaast lopen de onderhandelingen met de ACP-regio’s in Afrika en het Stille Oceaan gebied over Economic Partnership Agreements (EPA’s) door. Al deze onderhandelingen zullen zeer waarschijnlijk de komende zes maanden nog niet tot afronding komen.