Gepubliceerd: 16 november 2009
Indiener(s): Hirsch Ballin
Onderwerpen: recht rechtspraak
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32039-5.html
ID: 32039-5

32 039
Wijziging van de Wet op de rechterlijke organisatie in verband met de opheffing van de nevenvestigingsplaats Schiedam

nr. 5
NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Ontvangen 18 november 2009

Met belangstelling heb ik kennisgenomen van de vragen en opmerkingen van de leden van de fracties van de PvdA en van de VVD, die ik gaarne hieronder beantwoord.

De leden van de PvdA-fractie merken op dat het sluiten van de nevenvestigingsplaats Schiedam onderdeel van de gehele rechterlijke kaart had moeten zijn. Zij menen dat het sluiten van een rechtbank niet tegemoet lijkt te komen aan hun visie dat rechtspraak voor iedereen bereikbaar en dicht bij de mensen in de buurt moet zijn.

In antwoord hierop merk ik op dat louter een praktisch motief aanleiding geeft om nu een afzonderlijk voorstel voor te leggen over deze relatief kleine nevenlocatie, namelijk de onafwendbare noodzaak dat de rechtspraak het pand waar thans in Schiedam kantonzaken worden behandeld, uiterlijk per 1 april 2010 zal moeten verlaten wegens restauratie- en renovatiewerkzaamheden. Deze noodzaak dwingt ertoe thans onder ogen te zien of het zowel voor rechtzoekenden als voor de rechtspraak zelf noodzakelijk en zinvol is om in Schiedam een kantonlocatie aan te houden. Deze vraag moet, om in de memorie van toelichting en hieronder uiteengezette redenen, ontkennend worden beantwoord. De voorgenomen herziening van de gerechtelijke kaart staat hier los van. Ook als een dergelijke herziening niet in het voornemen zou hebben gelegen, zou de regering dit voorstel hebben gedaan.

Ik onderschrijf de opvatting van de leden van de PvdA-fractie dat rechtspraak voor iedereen bereikbaar moet zijn, ook in geografisch opzicht. Die goede bereikbaarheid blijft na sluiting van de nevenvestigingsplaats Schiedam in de agglomeratie Rotterdam volledig verzekerd. Ik wijs erop dat in Schiedam alleen kantonzaken worden behandeld die geografisch verbonden zijn met de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Die gemeenten worden grotendeels omsloten door de gemeente Rotterdam. De afstand tot het gerechtsgebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam, waar voortaan de behandeling van deze kantonzaken zal plaatsvinden indien de sluiting van de nevenvestigingsplaats Schiedam doorgang vindt, kan redelijkerwijs niet als een belemmering worden gezien. De gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis liggen in een gebied met een dichtvertakt netwerk van openbaar vervoer (trein, metro en bus) en verkeerswegen tussen deze gemeenten en Rotterdam. Ook in cultureel opzicht is sprake van een oriëntatie op Rotterdam. Vanaf het NS-station van de verst van het gerechtsgebouw gelegen gemeente (Maassluis) is de reisduur naar het gerechtsgebouw in Rotterdam met het openbaar vervoer 36 tot 38 minuten, met één overstap (bron: www.9292ov.nl).

Huisvesting in een tijdelijke locatie elders in Schiedam, in afwachting van de herziening van de gerechtelijke kaart, al dan niet door inhuizing in een ander openbaar gebouw, zou uit het oogpunt van doelmatigheid en efficiënt omgaan met belastinggeld geen verstandige keuze zijn, terwijl als gezegd evenmin het motief van bereikbaarheid van rechtspraak tot die keuze dwingt. De leden van de PvdA-fractie doen ook de suggestie om de zittingen tijdelijk te verplaatsen naar Rotterdam. Zoals aangegeven betekent de opheffing van de nevenvestigingsplaats Schiedam dat de «Schiedamse» kantonzaken voortaan zullen worden behandeld in het gerechtsgebouw in Rotterdam. Daarbij spreekt het vanzelf dat, mocht de wetgever in het kader van de herziening van de gerechtelijke kaart besluiten dat er (weer) een locatie in Schiedam moet worden opengesteld, de rechtspraak daaraan gevolg zal geven.

De leden van de VVD-fractie zouden graag vernemen of bekend is wat met de 2,11 fte rechterlijke ambtenaren en 10,28 fte gerechtsambtenaren gebeurt. Alle personeelsleden worden in het Rotterdamse gerechtsgebouw tewerkgesteld. Zij blijven werkzaam in de sector kanton, waarvan zij nu ook deel uitmaken.

Tot slot zouden deze leden willen weten of de rechtbank Rotterdam voldoende capaciteit heeft om 12% meer zaken per jaar te behandelen. In antwoord hierop merk ik op dat de sluiting van de nevenvestigingsplaats Schiedam alleen tot gevolg heeft dat meer zittingen op de hoofdlocatie in Rotterdam zullen plaatsvinden. Voor het aantal zaken van de rechtbank Rotterdam heeft de opheffing van de nevenvestigingsplaats Schiedam geen gevolgen. De sector kanton van de rechtbank Rotterdam heeft weliswaar verschillende locaties, maar is organisatorisch al sedert 2002 één geheel binnen de rechtbank Rotterdam. In het gerechtsgebouw op de Kop van Zuid is voldoende zittingsruimte, die door het laten plaatsvinden van de «Schiedamse» zittingen (nog) efficiënter kan worden gebruikt.

De minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin