Vastgesteld 22 juni 2009
De vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen.
De door de regering gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.
Herinnert u zich uw toezegging tot het saneren van asbestproblematiek op de BES-eilanden? Waarom zijn in de voorjaarsnota geen middelen opgenomen om dit voornemen uit te voeren?
Ja. In de voorjaarsnota zijn geen middelen opgenomen omdat de aanpak van de asbestproblematiek op de BES-eilanden door het ministerie van VROM zal worden uitgevoerd.
Wat is de planning voor de begrotingen van de BES-eilanden voor de komende jaren en wat voorziet u aan inkomsten om de begrotingen kloppend te kunnen maken?
Met de BES is overeengekomen dat zij gedurende een drietal jaren (een aflopend) tekort op de begroting mogen hebben, om vervolgens in 2011 een begroting te presenteren die in evenwicht is. In de jaren 2008–2011 wordt daar, onder toezicht van het College financieel toezicht (Cft), stapsgewijs naar toegewerkt. Aan inkomsten wordt rekening gehouden met inkomsten uit belastingmiddelen en het Solidariteitsfonds.
Gelden de voorziene schuldsaneringen alleen voor 2009 en 2010 of voorziet u voor de jaren daarna nog meer schuldsaneringen voor Curaçao? (Punt 2.1.) Behoren deze schuldsaneringen tot de afspraken van 2006 of gaat het hier om noodmaatregel waarvan het geld nog moet worden terugverdiend?
De voorziene schuldsanering geldt niet alleen voor 2009 en 2010, maar loopt ook in de jaren daarna nog door. De schuldsanering vloeit rechtstreeks voort uit de afspraken van 2006 en heeft niets te maken met noodmaatregelen. In mijn brief aan de Tweede Kamer van 18 mei 2009 (TK 315 68, nr. 37) heb ik u geïnformeerd over alle aspecten met betrekking tot de schuldsanering.
Herinnert u zich dat de Algemene Rekenkamer constateerde dat Aruba onder voorwaarden van Nederland 108,8 miljoen krijgt, maar ook dat «het kennelijk niet de bedoeling is terug te vorderen als niet aan de voorwaarden wordt voldaan.»? Wat zijn de definities van schuldkwijtschelding, wat zijn de termijnen voor terugbetaling en wat zijn de sancties indien niet aan de afspraken wordt voldaan? Hoe verhoudt de onder punt 2.2a gemelde schuldsanering van 14,1 miljoen zich tot deze overeenkomst van 108,8 miljoen euro?
Ja, dat herinner ik mij. Zoals ik u destijds heb geïnformeerd (Kamerstuk 2008–2009, 31 700 IV, nr. 4) is er na intensieve onderhandelingen met Aruba bestuurlijk overeenstemming bereikt en zijn de afspraken vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU). Het MoU is u onlangs toegezonden (TK 31 924 IV, nr. 2). In dat MoU zijn de voorwaarden voor de deal over het Plant hotel neergelegd. Met Aruba is overeengekomen dat de middelen die via de Centrale Bank van Aruba ter beschikking gesteld worden aan Aruba besteed worden aan schuldsanering en investeringen. Aruba legt hierover verantwoording af aan de RMR. Dit dient nog plaats te vinden. Overigens is er geen sprake van een schuldkwijtschelding, daar er hier geen sprake is van een schuld.
De € 14,1 miljoen maakt deel uit van de schuldsanering Aruba zoals overeengekomen bij de zogenoemde Arubadeal. Op 15 mei 2000 is in een protocol afgesproken dat deze middelen ter beschikking worden gesteld aan Aruba indien Aruba begrotingsevenwicht bereikt. Indien dat laatste niet het geval is, dan zal door beide partijen gezocht worden naar een alternatieve besteding van deze middelen. De middelen voor 2008 en 2009zijn bij het Memorandum of Understanding betrokken. Daarmee gelden de afspraken uit het protocol uit 15 mei 2000 niet langer voor deze middelen.
Kan een nadere toelichting worden gegeven op onderdeel 2.2.a «schuldsanering Aruba»; de Aruba-deal en de bestedingsrichting van deze middelen in het programma Rechtshandhaving Aruba?
Als uitvloeisel van de in 2000 gesloten Aruba-deal, heeft Nederland gedurende 10 jaar middelen voor schuldsanering aan Aruba beschikbaar gesteld, met als voorwaarde begrotingsevenwicht (zie ook mijn toelichting bij vraag 4). De middelen 2000 tot en met 2007 zijn ingezet voor het programma Rechtshandhaving Aruba.
De besteding van de middelen voor het programma rechtshandhaving Aruba staat beschreven in het Nationaal Veiligheidsplan Aruba 2008–2012, dat ik eerder aan uw Kamer heb verzonden (TK 31 924 IV, nr. 1).
Kan een nadere toelichting worden gegeven op de niet bestede middelen H IV (2.3.a) en de aanwending van deze middelen voor o.m. «inzet arbeidsvoorwaarden Bonaire, Eustatius en Saba»?
De niet bestede middelen uit 2008 bestaan uit overlopende uitgaven welke in 2009 worden verwacht. Deze middelen zijn bestemd voor ondersteuning van de kabinetten van de gezaghebbers van alle vijf eilandgebieden, inzet arbeidsvoorwaarden BES en overige uit te voeren taken tijdens het transitieproces. Voor het project arbeidsvoorwaarde BES is eind 2008 versterking ingezet. Een van de doelen van dit project is het regelen van de rechtspositie van het rijks en eilandpersoneel.
Waarom heeft de privatisering van twee ziekenhuizen op Saba en St Eustatius prioriteit? Waarom verzorgt de Nederlandse overheid deze gezondheidszorgvoorziening niet? Wat zijn de tarieven voor de gezondheidszorg? Hoe is het verzekeringsstelsel voor de gezondheidszorg geregeld? (punt 2.3d)
De privatisering van de twee ziekenhuizen is één van de prioriteiten van VWS gezien de naderende transitiedatum. Privatisering is noodzakelijk om de bestaande voorzieningen op beide eilanden te kunnen samensmeden tot twee multifunctionele zorgcentra (basis ziekenhuisvoorzieningen, verpleeghuis, ambulante zorg, thuiszorg en Centrum voor Jeugd en Gezin). Daarvoor is het gewenst om dit onder te brengen in een stichting (zoals in Nederland ook gebruikelijk is).
Gezondheidszorg is op dit moment tot de transitiedatum nog een verantwoordelijkheid van het land Nederlandse-Antillen. Vanaf de transitiedatum zal Nederland verantwoordelijk worden voor alle rijkstaken, waaronder gezondheidszorg.
De tarieven worden op dit moment bepaald door de verschillende Antilliaanse verzekeringssregelingen (zie ook volgende vraag). Grosso modo kan gesteld worden dat de tarieven ongeveer op de helft liggen van de tarieven in Nederland.
Op de Antillen is op dit moment een lappendeken aan verschillende (publieke en private) verzekeringen met vier verschillende uitvoeringsorganisaties.
Voor de BES-eilanden geldt vanaf 2011 één publiekrechtelijke zorgverzekering van rechtswege voor alle ingezetenen van deze drie eilanden.
Op welke wijze gaat de Algemene Rekenkamer aan het werk op de BES-eilanden? Wordt daar een bureau gevestigd of een persoon gedetacheerd? Wat wordt het beleidsplan vanaf 2011?
De Algemene Rekenkamer gaat niet aan het werk op de BES-eilanden. Vanaf 2011 zal op de BES een lokale rekenkamer worden ingesteld. Overigens wordt de instelling van deze (lokale) rekenkamerfunctie geregeld in de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Kan een nadere toelichting worden gegeven op het in het kader van de betalingsachterstanden t/m 2005 betalen van een bedrag aan het Algemeen Pensioenfonds Nederlandse Antillen (APNA)(2.3.b). Gedurende welke jaren zijn in dit opzicht welke achterstanden opgebouwd. Wat zijn de oorzaken daarvan?
Het betreft hier achterstallige pensioenverplichtingen van de BES-eilanden. De achterstanden zijn opgebouwd in de jaren 2000 t/m 2005. Oorzaak is het niet afdragen van premies voor pensioen, VUT en duurtetoeslagen door de BES.
Kan worden gepreciseerd waaruit de overboeking VWS middelen bestaat? (2.3.d) Betreft dit een incidentele uitgave?
In de MR van 25 april 2008 is besloten dat een aantal beleidsterreinen (waaronder Volksgezondheid) extra (incidentele) middelen kregen in de aanloop naar de definitieve transitiedatum. Voor VWS gaat het hierbij om 2 x 3 miljoen euro voor 2009 en 2010 die met name worden ingezet om de juiste voorbereidingen te treffen voor de invoering van een publiekrechtelijke zorgverzekering BES per 2011 en om reeds te starten met een aantal nieuwbouw- en vernieuwbouwprojecten op het terrein van huisvesting zorg op de drie eilanden.
Kan een nadere toelichting worden gegeven op het onderdeel «Lopende inschrijving»? (2.4.c) Waarom moet hier een bedrag voor worden opgenomen?
Volgens artikel 16 van de AMvRB besluit tijdelijk financieel toezicht Land Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten zal Nederland, als het College financieel toezicht met het financiële toezicht is gestart, inschrijven op openbare tenders voor nieuwe schuldtitels die door het Land, Curaçao en Sint Maarten worden uitgeschreven. Nederland zal hierbij steeds voor de totale omvang van de tender inschrijven tegen een rente gelijk aan een Nederlandse staatslening met dezelfde looptijd. Dit is de zogenoemde lopende inschrijving. Bepaald is dat indien andere partijen tegen dezelfde of betere voorwaarden inschrijven, zij als eerste op de inschrijving krijgen toegewezen. Overigens zullen de entiteiten slechts kunnen lenen, ook indien Nederland de inschrijvingen krijgt toegewezen, tot aan de rentelastnorm. De lopende inschrijving is gestart per 1 maart 2009. Er moet een bedrag voor worden opgenomen omdat de mogelijke verplichtingen die uit de afspraken voort kunnen vloeien verantwoord moeten worden op de begroting.
Samenstelling:
Leden: Van Beek (VVD), voorzitter, Van Gent (GL), Van Bommel (SP), Van der Staaij (SGP), Blok (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Remkes (VVD), Van Bochove (CDA), Van Velzen (SP), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Sterk (CDA), Leerdam (PvdA), ondervoorzitter, Van Hijum (CDA), Griffith (VVD), Boelhouwer (PvdA), Schinkelshoek (CDA), Ortega-Martijn (CU), Brinkman (PVV), Pechtold (D66), Van Raak (SP), Gill’ard (PvdA), Lempens (SP), Ouwehand (PvdD), Kuiken (PvdA) en de Rouwe (CDA).
Plv. leden: Ten Broeke (VVD), Halsema (GL), Van Leeuwen (SP), Van der Vlies (SGP), Zijlstra (VVD), Wolbert (PvdA), Weekers (VVD), De Nerée tot Babberich (CDA), Poppe (SP), Vacature (CDA), Vacature (CDA), Blom (PvdA), Vacature (CDA), Van Miltenburg (VVD), Spekman (PvdA), Vacature (CDA), Voordewind (CU), Graus (PVV), Koşer Kaya (D66), Vacature (SP), Bouchibti (PvdA), Van Dijk (SP), Thieme (PvdD), Kalma (PvdA) en Vacature (CDA).