Vastgesteld 2 april 2009
De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.
Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.
De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het voorstel dat hier ter bespreking voor ligt. Zij onderschrijven de geformuleerde doelstelling van het versterken van de positie van de consument door betere handhaving van eerder vastgestelde rechten, maar hebben voorafgaand aan een definitieve standpuntbepaling enkele vragen.
Zo vragen deze leden om een toelichting op in welke, of in welk type, gevallen de handhaving van de consumentenrechten momenteel tekortschiet. Zou de voorgestelde wijziging invloed hebben gehad op de afhandeling van de klachten met betrekking tot de vlucht van ArkeFly waarover u recent vragen van de commissie Verkeer en Waterstaat heeft beantwoord (brief van de minister van Verkeer en Waterstaat d.d. 10 maart 2009, kamerstuk 31 700 XII, nr. 57)?
De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel. Deze leden hebben nog enkele vragen.
Deze leden vragen ten eerste welke problemen zich tot nu toe voordeden bij de handhaving van de drie EG-verordeningen over consumentenrechten in de luchtvaart. Zij vragen verder waarom bestuursdwang en/of een last onder dwangsom niet afdoende was. Zijn deze middelen daadwerkelijk toegepast en zo ja, om welke bedragen ging het en wat waren de ervaringen daarmee tot nu toe?
De leden van de SP-fractie zijn blij dat de regering het opleggen van bestuurlijke boetes mogelijk wil maken op overtredingen van enkele EG-verordeningen die de rechten van luchtvaartpassagiers beschermen.
Dit is een kleine, maar nuttige stap in het beter nakomen van deze verordeningen.
De leden van de SP vragen echter hoe deze wetswijziging zich verhoudt tot de vrijwillige geschillencommissie die er nu lijkt te komen. In hoeverre kan deze geschillencommissie dwingend een bestuurlijke boete opleggen? Zou een wettelijk geregelde geschillencommissie niet daadkrachtiger zijn?
De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van de voorgestelde wijziging van de Wet luchtvaart ter uitvoering van EG-verordeningen inzake consumentenrechten in de burgerluchtvaart. Deze leden zien dat het handhavingsinstrumentarium van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) nu niet voldoende is en ondersteunen de uitbreiding en de publicatie van de onherroepelijke besluiten.
Ook deze leden vragen zich af hoe de verhouding tot de geschillencommissie vormgegeven is. Mag de IVW optreden naar aanleiding van meldingen bij de geschillencommissie en kan de geschillencommissie informatie van de IVW gebruiken voor de behandeling van de bij haar ingediende klachten?
2. Artikelsgewijze toelichting
De leden van de CDA-fractie vragen hoe de mogelijkheid tot het opleggen van forse bestuurlijke boetes zich verhoudt tot de door de minister gesignaleerde verschillen in interpretatie van onder andere Verordening (EG) nr. 261/2004. Kan niet beter gewacht worden tot de gewenste uniforme interpretatie van de regels in Europa bereikt is, alvorens met zware bestuurlijke boetes te gaan handhaven?
De leden van de PvdA-fractie vragen of de boete van € 74 000,– per vlucht of per benadeelde consument geldt. Indien het eerste het geval is, hoe wordt dan zeker gesteld dat er voldoende afschrikwekkende werking is?
De leden van de SP-fractie willen graag weten of bestuurlijke boetes aan alle luchtvaartmaatschappijen opgelegd kunnen worden. Verder vragen deze leden aan de hand van welke criteria en op welke gronden de bestuurlijke boete zal worden opgelegd.
De leden van de VVD-fractie vragen zich af hoe de regering overtredingen van de consumentenrechten vast gaat stellen.
De leden van de PvdA-fractie vragen of onherroepelijke boetes slechts in de Staatscourant zullen worden gepubliceerd. Of zullen deze ook in de veel beter gelezen landelijke dagbladen worden gepubliceerd en zo nee, waarom niet?
Samenstelling:
Leden: Vendrik (GL), Van der Staaij (SGP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Mastwijk (CDA), Jager (CDA), Voorzitter Koopmans (CDA), Gerkens (SP), Van der Ham (D66), Haverkamp (CDA), Aptroot (VVD), Samsom (PvdA), Boelhouwer (PvdA), Roefs (PvdA), Jansen (SP), Cramer (CU), Roemer (SP), Koppejan (CDA), Vermeij (PvdA), Madlener (PVV), Ten Broeke (VVD), Ondervoorzitter Ouwehand (PvdD), Polderman (SP), Tang (PvdA), De Rouwe (CDA) en Vacature (VVD).
Plv. leden: Halsema (GL), Van der Vlies (SGP), Boekestijn (VVD), Bilder (CDA), Vacature (CDA), Atsma (CDA), Van Bommel (SP), Koşer Kaya (D66), Sterk (CDA), Neppérus (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Jacobi (PvdA), Besselink (PvdA), Vacature (SP), Anker (CU), Van Leeuwen (SP), Knops (CDA), Depla (PvdA), Agema (PVV), Verdonk (Verdonk), Thieme (PvdD), Lempens (SP), Waalkens (PvdA), Van Heugten (CDA) en De Krom (VVD).