Ontvangen 11 mei 2021
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
In artikel 1, onderdeel A, wordt «testuitslag waaruit blijkt» vervangen door «uitslag van een door de gemeentelijke gezondheidsdienst uitgevoerde test waaruit blijkt».
II
In artikel I, onderdeel C, wordt het voorgestelde artikel 58ra als volgt gewijzigd:
1. In het derde lid wordt «een toegankelijke voorziening waar» vervangen door «afspraken met de gemeentelijke gezondheidsdienst over de wijze waarop».
2. Aan het vijfde lid wordt een zin toegevoegd, luidende: Een experiment kan niet inhouden dat een andere aanbieder dan een gemeentelijke gezondheidsdienst een testuitslag vaststelt.
III
In artikel I, onderdeel C, wordt aan het voorgestelde artikel 58rf, eerste lid, een zin toegevoegd, luidende: Een aan te wijzen document kan geen uitslag zijn van een uitgevoerde test door een andere aanbieder dan een gemeentelijke gezondheidsdienst.
Met dit amendement beoogt de indiener ervoor zorg te dragen dat de verantwoordelijkheid voor het afnemen van eventuele testen die als voorwaarde gaan dienen voor de toegang bij activiteiten en evenementen bij de GGD'en terecht komen, en niet bij een speciaal hiervoor opgerichte stichting. Tevens wordt geregeld dat een aan te wijzen document geen uitslag kan zijn van een uitgevoerde test door een andere aanbieder dan de GGD. Ook experimenten worden toegewezen aan de GGD en niet aan andere aanbieders. De middelen zullen dan ook worden overgeheveld naar de GGD'en om ze hiertoe in staat te stellen.
De indiener heeft meerdere redenen voor dit voorstel. Ten eerste dat de GGD'en al sinds het begin van de Covid-19 pandemie belast zijn met het uitvoeren van het testbeleid. Zij hebben dus de benodigde infrastructuur en ervaring. Daarnaast wordt hiermee voorkomen dat medische gegevens in handen komen van private partijen. Ten derde houden de GGD'en beter zicht op de verspreiding van het virus wanneer ze onmiddellijk beschikking hebben over deze testuitslagen. Tenslotte kunnen mensen – mocht de Staten Generaal instemmen met dit wetsvoorstel – dan ook met een negatieve testuitslag na een gratis test door de GGD, nadat ze zich hebben laten testen, naar activiteiten en evenementen waarvoor een negatieve testuitslag vereist is, waardoor ongewenste maatschappelijke tweedeling wordt voorkomen.
Kwint