Ontvangen 26 januari 2021
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
Artikel I wordt als volgt gewijzigd:
1. In de aanhef wordt «wordt» vervangen door «worden» en wordt «een onderdeel» vervangen door «twee onderdelen».
2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
d. het misdrijf omschreven in artikel 141, indien het misdrijf is begaan tegen een ambtenaar van politie, een medewerker van brandweer of ambulance of een buitengewoon opsporingsambtenaar in de uitoefening van zijn publieke taak in het kader van de handhaving van de orde of veiligheid of tegen een andere persoon die in dat kader een publieke taak uitoefent en dat een inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer ten gevolge heeft gehad.
In het wetsvoorstel wordt artikel 141 Wetboek van Strafrecht (openlijke geweldpleging) niet onder de werking van het taakstrafverbod gebracht. Indiener vindt dit onwenselijk en wil met dit amendement alsnog wettelijk regelen dat het openlijk in vereniging plegen van geweld onder het taakstrafverbod valt indien sprake is van letsel en het geweld is gepleegd tegen een persoon die in dat kader een publieke taak uitoefent, ofwel de groep personen die in het onderhavig wetsvoorstel worden genoemd.
Indiener baseert zich voor deze uitbreiding daarbij op het volgende. In het arrest van de Hoge Raad uit 2006 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat wanneer een verdachte deel blijft uit maken van de groep en het slachtoffer door iemand uit de groep voor ieder zichtbaar wordt getrapt terwijl het slachtoffer op de grond lag, een en ander zonder dat verdachte zich op enig moment van de gebeurtenissen heeft gedistantieerd, er sprake is van een voldoende significante bijdrage aan het openlijk geweld (HR 20 juni 2006, LJN AV7268, arrest Tanja Joos). Voor indiener is dit aldus voldoende aanleiding om artikel 141 Wetboek van Strafrecht ook onder de werking van het taakstrafverbod te brengen indien sprake is van letsel en het geweld is gepleegd tegen een persoon van een publieke taak.
Helder