Ontvangen 22 september 2020
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
In artikel II wordt na onderdeel C een onderdeel ingevoegd, luidende:
Ca
Na artikel 133 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
1. De besturen van de waterschappen kunnen bij verordening bepalen dat besluiten van deze besturen aan een beslissend referendum worden onderworpen onder de ingezetenen, indien een bij verordening te bepalen aantal van deze ingezetenen daartoe de wens kenbaar maakt, een en ander volgens bij verordening te stellen regels.
2. Indien bij het referendum een meerderheid zich tegen het besluit uitspreekt en deze meerderheid een bij wet te bepalen deel omvat van hen die gerechtigd waren aan het referendum deel te nemen, vervalt het besluit van rechtswege.
II
In artikel II, onderdeel D, wordt « en 128a» vervangen door «, 128a en 133a», en «artikel 128a» door «de artikelen 128a en 133a».
De indiener stelt voor om naast een landelijk correctief referendum ook een correctief referendum mogelijk te maken op provinciaal en lokaal niveau. Indiener is van mening dat besluiten, houdende algemeen verbindende voorschriften, die door een algemeen bestuur van een waterschap zijn genomen ook referendabel zouden moeten kunnen zijn. Besluiten die de waterschappen nemen raken immers ook de leefomgeving van inwoners. Mede door de verdere decentralisatie van het ruimtelijk beleid (o.a. de Omgevingswet), de hieruit voortvloeiende grotere betrokkenheid van waterschappen bij de ontwikkelingen in het ruimtelijk beleid en het op ruimtelijk terrein meer werken als een overheid, maken dat indiener het logisch vindt dat ook deze besluiten in een referendum aan de bevolking moet kunnen worden voorgelegd. Dat dit, door het meer functionele karakter van waterschappen, mogelijk minder vaak zal gebeuren kan volgens indiener geen reden zijn om de burgers niet de mogelijkheid te geven om, als er voldoende draagvlak is voor een referendum, geen mogelijkheid te bieden om een referendum aan te vragen. Indiener is van mening dat, als de Tweede Kamer in meerderheid tot de invoering van een correctief referendum zou besluiten, ook over besluiten die door een algemeen bestuur van een waterschap zijn genomen een bindend correctief referendum moet kunnen worden gehouden. Dit vergt een Grondwetswijziging. Het bij Grondwet als rijksoverheid eenzijdig invoeren van een bindend correctief referendum over besluiten van besturen van waterschappen zou echter in strijd zijn met hun decentrale autonomie. Daarom regelt dit amendement dat referenda bij waterschappen mogelijk worden, maar dat aan besturen van de waterschappen de vrijheid toekomt om zelf wel of niet bij verordening te bepalen dat hun besluiten aan een bindend correctief referendum kunnen worden onderworpen. Daarbij kunnen zij tevens bepalen welke besluiten zij referendabel willen maken.
Özütok