Ontvangen 27 januari 2020
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
In de beweegreden wordt «bepaalde zorgaanbieders die een instelling zijn» vervangen door «zorgaanbieders».
II
In artikel 1 vervalt de begripsomschrijving van «medisch specialistische zorg».
III
In artikel 3, eerste lid, onderdelen a tot en met d, wordt «instelling» vervangen door «zorgaanbieder».
IV
Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het eerste lid komt te luiden:
1. Een zorgaanbieder die zorg of een andere dienst als omschreven bij of krachtens de Wet langdurige zorg of de Zorgverzekeringswet verleent of doet verlenen, beschikt over een toelatingsvergunning van Onze Minister.
2. Het tweede lid vervalt.
V
Artikel 5, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:
1. In de aanhef wordt voor de dubbele punt aan het slot ingevoegd «de volgende eisen, voor zover deze op de betrokken zorgaanbieder van toepassing zijn».
2. In onderdeel a vervalt «indien de instelling niet is uitgezonderd op grond van artikel 3, derde lid».
3. In onderdeel d vervalt «indien de instelling een zorgaanbieder is als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel c, van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen»
VI
In artikel 7, eerste lid, onderdelen a, b en d, wordt «instelling» vervangen door «zorgaanbieder».
VII
In artikel 10 vervalt «en tweede».
VIII
In artikel 13 wordt «instelling» telkens vervangen door «zorgaanbieder».
IX
In artikel 14 wordt «instelling» telkens vervangen door «zorgaanbieder».
Dit amendement regelt dat de vergunningsplicht al gaat gelden voor instellingen die met één of meer zorgverleners de betreffende zorg of dienst verlenen en tevens voor solistisch werkende zorgverleners. Indiener vindt het onwenselijk dat een vergunningsplicht enkel geldt voor instellingen die in de regel met meer dan tien personen zorg of een dienst verlenen. Indiener wil voorkomen dat slecht presterende zorginstellingen die gerund worden door één persoon of slechts enkele personen (al dan niet binnen een instelling) hiermee makkelijker weg komen met ondermaatse zorg of fraude. Voor kleine instellingen en solistisch werkende zorgverleners hoeven niet de eisen van artikel 3, eerste lid, met betrekking tot de bestuursstructuur te gelden. Het wetsvoorstel biedt reeds de mogelijkheid dat deze regels niet van toepassing zijn op bij algemene maatregel van bestuur aangewezen categorieën van zorgaanbieders.
Hijink