Kamervraag 2022Z03125

Het bericht 'FIOD-speurders thuis na vergoedingenruzie'

Ingediend 18 februari 2022
Beantwoord 8 maart 2022 (na 18 dagen)
Indieners Raymond Knops (CDA), Inge van Dijk (CDA)
Beantwoord door Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister justitie en veiligheid) (VVD), Marnix van Rij (staatssecretaris financiën) (CDA)
Onderwerpen financiën organisatie en beleid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2022Z03125.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20212022-1985.html
1. De Telegraaf, 17 februari 2022, 'FIOD-speurders thuis na vergoedingenruzie»
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van bovenstaand bericht?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Was u op de hoogte van het geschil tussen de FIOD en het Team Specialistische Operaties (TSO), als gevolg waarvan het TSO al zo’n vier maanden geleden naar huis is gestuurd en hun werkzaamheden dus sindsdien stilliggen?

    Ik ben op de dag voor het verschijnen van het artikel in de Telegraaf over dit geschil binnen de FIOD geïnformeerd.

  • Vraag 3
    Waarom heeft u het niet nodig gevonden de Kamer hierover te informeren?

    Er is hier sprake van een arbeidsrechtelijk geschil tussen werknemers en hun werkgever. Ik kan hierover in het openbaar geen mededelingen doen.

  • Vraag 4
    Klopt het dat de toelagen voor het TSO voor het werken op onregelmatige tijden, dat wil zeggen over- en nachtelijke uren, door de FIOD zijn stopgezet? Zo ja, waarom zijn deze toelagen stopgezet?

    De zaak is onder de rechter en om die reden worden over de specifieke inhoud geen mededelingen gedaan. In zijn algemeenheid geldt voor het toekennen van toelagen de CAO Rijk.

  • Vraag 5
    Hoe beoordeelt u de uitspraken van het TSO dat de schorsing het gevolg is van de binnen de FIOD heersende angst- en afrekencultuur en dat in hun ogen een sociaal onveilige werksfeer bestaat, waarbij kritische vragen (over arbeidsvoorwaarden) niet op prijs worden gesteld en dreigementen worden geuit?

    Door de raadsman wordt in het artikel aangegeven dat de schorsing wordt ervaren als een gevolg van de binnen de FIOD heersende angst- en afrekencultuur. Daarnaast wordt door de raadsman aangegeven dat cliënten zich zorgen maken over de in hun ogen sociaal onveilige werksfeer.
    Over de specifieke inhoud wordt geen mededeling gedaan. De zaak is onder de rechter.

  • Vraag 6
    Bent u op de hoogte van het bestaan van zo’n cultuur? Zo nee, hoe wilt u dit verder gaan onderzoeken? Zo ja, wat wilt u hiermee gaan doen?

    Tweejaarlijks vindt er een medewerkersonderzoek plaats. Er hebben mij geen signalen bereikt dat er binnen de FIOD sprake is van zo’n cultuur. Ik ben daarom niet voornemens een onderzoek uit te laten voeren. Er is binnen de organisatie aandacht voor cultuur en leiderschap via het Belastingdienst brede programma dat op dit moment in uitvoering is.

  • Vraag 7
    Kunt u aangeven waarom er maanden tijd overheen moeten gaan om een dergelijk geschil op te lossen?

    De medewerkers van het TSO zijn op non-actief gesteld. De werkzaamheden zijn doorgegaan en tijdelijk door ketenpartners overgenomen.

  • Vraag 8
    Vindt u het verantwoord dat de werkzaamheden van het team al maanden stilliggen en wat zijn daarvan de gevolgen voor lopende zaken met betrekking tot het opsporen van financiële en belastingfraude?

    Vanuit het directieteam FIOD wordt gezocht naar een spoedige oplossing.

  • Vraag 9
    Hoe wilt u deze situatie zo snel mogelijk oplossen?

Kamervraag document nummer: kv-tk-2022Z03125
Volledige titel: Het bericht 'FIOD-speurders thuis na vergoedingenruzie'
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20212022-1985
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Inge van Dijk en Knops over het bericht 'FIOD-speurders thuis na vergoedingenruzie'