Kamervraag 2017Z10704

Het bericht ‘Tuinbouw in de knel door raffinaderijbrand Pernis’

Ingediend 8 augustus 2017
Beantwoord 12 september 2017 (na 35 dagen)
Indieners Maurits von Martels (CDA), Remco Dijkstra (VVD), Arne Weverling (VVD)
Beantwoord door Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen landbouw organisatie en beleid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2017Z10704.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20162017-2692.html
  • Vraag 1
    Heeft u kennis genomen van het bericht «tuinbouw in de knel door raffinaderijbrand Pernis» van 3 augustus jl?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening dat zolang de raffinaderij dicht blijft de tuinbouw een probleem heeft? Zo nee, waarom niet?

    OCAP (organic CO2 for assimilation by plants, onderdeel van de Linde Group) levert CO2 van onder andere Shell Pernis aan de glastuinbouw. Dit is een samenwerking tussen private partijen, waarbij de overheid geen rol speelt.
    Risico’s, zoals het omgaan met verminderde levering als gevolg van incidenten zoals deze brand, zijn daarmee ook de verantwoordelijkheid van de betrokken marktpartijen. OCAP verkent mogelijkheden om extra CO2-bronnen aan te sluiten en buffering om de levering robuuster te maken.
    EZ bekijkt met de andere betrokken partijen in de green deal Noord-Holland en de intentieovereenkomst CO2-smart grid, in het kader van de energietransitie van de glastuinbouw, of en hoe de CO2-levering aan de glastuinbouw is uit te breiden.
    Met meer aangesloten bronnen wordt de CO2-levering tevens minder gevoelig voor uitval van een bron. Uitbreiding van de CO2-levering hangt van veel factoren af. De termijn waarop dit gerealiseerd kan worden is daardoor niet te voorspellen. Daarnaast is en wordt vanuit het programma Kas als Energiebron van EZ en LTO Glaskracht Nederland kennis ontwikkeld, waarbij een productie in de kas met minder CO2-dosering mogelijk is.

  • Vraag 3
    De CO2 die de Shell fabriek in Pernis produceert wordt via een pijpleiding geleverd aan honderden tuinders die nu hun aardgasinstallaties moeten aangooien. Bent u bereid te bekijken wat voor noodoplossing hiervoor kan worden gevonden?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Bent u bereid samen met de glastuinbouw, Shell en mogelijke andere leveranciers van CO2 te bespreken wat de mogelijkheden zijn om deze situatie in de toekomst te voorkomen en om nog dit jaar oplossingen te vinden?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 5
    Is er een indicatie te geven hoe lang deze situatie voortduurt? Is hier vaker sprake van geweest en hoe is er toen met situatie omgesprongen?

    De raffinaderij van Pernis draait inmiddels weer volledig en de CO2-levering aan de tuinbouw is vanaf 21 augustus hervat. Zoals boven gesteld wordt ook gewerkt aan het meer robuust maken van de CO2-voorziening zodat uitvalsituaties als deze, zoveel mogelijk worden voorkomen.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2017Z10704
Volledige titel: Het bericht ‘Tuinbouw in de knel door raffinaderijbrand Pernis’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20162017-2692
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Von Martels, Remco Dijkstra en Weverling over het bericht ‘Tuinbouw in de knel door raffinaderijbrand Pernis’