Kamervraag 2016Z01331

Het bericht mobiele flitsapparatuur politie is onbetrouwbaar

Ingediend 25 januari 2016
Beantwoord 22 februari 2016 (na 28 dagen)
Indiener Nine Kooiman
Beantwoord door Ard van der Steur (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2016Z01331.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20152016-1612.html
  • Vraag 1
    Wat is uw reactie op het bericht «mobiele flitsapparatuur politie is onbetrouwbaar»?1

    Afwijkingen bij de snelheidsmetingen van de politie kunnen zich uitsluitend in specifieke situaties voordoen bij de mobiele radarsets. Wanneer twee grote voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens elkaar in tegengestelde richting passeren en zich op precies hetzelfde moment in de radarbundel bevinden, kan de meting afwijken als gevolg van reflectie. De overige metingen van zowel de mobiele radarsets als de overige flitsapparatuur zijn volledig betrouwbaar. De betrouwbaarheid van het systeem staat dan ook niet ter discussie, zoals ook blijkt uit de certificering van het Nederlands Meetinstituut (NMi).

  • Vraag 2
    Wat is uw verklaring voor het feit dat er zulke afwijkende meetuitslagen naar boven komen?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 3
    Vindt u dat de betrouwbaarheid van het systeem is gewaarborgd? Zo nee, wat gaat u hierop ondernemen?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 4
    Kunt u aangeven om hoeveel foute metingen het gemiddeld gaat?

    Dit is niet eenduidig vast te stellen. Een afwijkende meting als gevolg van reflectie komt zelden voor. Beelden die niet aan een aantal vastgestelde criteria voldoen – zoals leesbaarheid, beoordelingsgebied, rijrichting en snelheid – worden bovendien automatisch ter beoordeling voorgelegd aan een agent.

  • Vraag 5
    Kunt u aangeven hoeveel tijd het vergt van de politieorganisatie om deze fouten te herstellen?

    Zoals bij het antwoord op vraag 4 aangegeven, worden beelden die niet voldoen aan de vastgestelde criteria automatisch ter beoordeling voorgelegd aan de agent. Wanneer het een onjuiste meting betreft, kunnen de beelden eenvoudig worden verwijderd.

  • Vraag 6
    Hoe groot is de foutmarge ten opzichte van het eerdere meetsysteem?

    De gebruikte radarapparatuur is zorgvuldig gekozen, beoordeeld en goedgekeurd door het NMi. Door de verbeterde techniek worden door het NMi bij de huidige apparatuur hogere eisen gesteld aan de juistheid van de metingen ten opzichte van de vorige apparatuur. Dit betekent dat de foutmarge van de huidige apparatuur ook kleiner is dan bij de vorige apparatuur.

  • Vraag 7
    Kunt u schatten hoeveel mensen ten onrechte een boete hebben gehad?

    Een onterechte boete is uitzonderlijk. Doordat de beelden aan vastgestelde criteria moeten voldoen en bij twijfel ter beoordeling aan een agent worden voorgelegd, komt het zelden voor dat een onjuiste meting leidt tot een bekeuring.

  • Vraag 8
    Kunt u aangeven hoeveel dit systeem heeft gekost?

    Dit betreft commercieel vertrouwelijke informatie. In het kader van de aanbestedingsrichtlijn is het de politie niet toegestaan om concurrentiegevoelige informatie, waaronder prijsstelling, te verstrekken.

  • Vraag 9
    Wat gaat u doen om zulke meetfouten in de toekomst te voorkomen?

    Om het specifieke probleem te verhelpen, wordt door de leverancier in samenwerking met de politie gewerkt aan een upgrade van de herkenningssoftware. Hierdoor worden politiemedewerkers nog meer worden ondersteund in het beoordelen van foto’s, waardoor de kans op een onterechte bekeuring verder wordt verkleind. Naar verwachting zal begin maart gestart zal worden met het upgraden van de software. Daarnaast is de werkinstructie nogmaals onder de aandacht van de politiemedewerkers gebracht.

  • Vraag 10
    Vindt u dat deze afwijkingen voldoende zijn onderzocht tijdens de aanbesteding? Zo ja, vindt u deze foutenmarge nog steeds aanvaardbaar? Zo nee, wat gaat u de volgende anders doen tijdens zulke aanbestedingsprocedures?

    Ja, voorafgaand aan de ingebruikname is de radarapparatuur zorgvuldig onderzocht en goedgekeurd door het NMi. Ik zie geen aanleiding om aanbestedingsprocedures aan te passen. Daarnaast wordt de apparatuur gekeurd door het NMi, waarbij ook de afwijkingen en foutmarge worden onderzocht.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2016Z01331
Volledige titel: Het bericht mobiele flitsapparatuur politie is onbetrouwbaar
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20152016-1612
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Kooiman over het bericht mobiele flitsapparatuur politie is onbetrouwbaar