Kamervraag 2014Z22731

Het bericht ‘Sabotage Belgische kerncentrale Doel mogelijk terreurdaad’

Ingediend 10 december 2014
Beantwoord 29 januari 2015 (na 50 dagen)
Indieners Klaas Dijkhoff (VVD), Ockje Tellegen (VVD)
Beantwoord door Opstelten (minister justitie en veiligheid) (VVD), Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen openbare orde en veiligheid terrorisme
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2014Z22731.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20142015-1164.html
  • Vraag 1
    Kent u het bericht «Sabotage Belgische kerncentrale Doel mogelijk terreurdaad»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Hoe beoordeelt u de veiligheidssituatie met betrekking tot de kerncentrale te Doel nabij de Nederlandse grens?

    Zoals de Minister van Veiligheid en Justitie, mede namens de Minister van Economische Zaken, in eerdere antwoorden op schriftelijke kamervragen heeft gemeld, wordt er intensief samengewerkt tussen Nederlandse en Belgische (overheids-)partijen om incidenten te voorkomen en indien deze toch plaats vinden de effecten te beperken. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) houdt onafhankelijk toezicht op de veiligheid van de Belgische kerncentrales (antwoorden verzonden d.d. 24 september 2014,(Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 92). Uw Kamer is verder op 2 juli 2014 nog geïnformeerd over de harmonisatie van de maatregelen rond kernongevallen bestrijding met België en Duitsland (Kamerstuk 32 645, nr. 60.
    Daarnaast is in een recent onderzoek van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) geconcludeerd dat nucleaire beveiliging in België robuust is, met een programma van voortdurende verbetering bij zowel de operators en nucleaire installaties als op overheidsniveau.

  • Vraag 3
    Heeft u contact gehad met uw respectieve Belgische collega’s over de sabotage van de Belgische kerncentrale in Doel en over de beveiliging van kerncentrales in het algemeen? Zo ja, kunt u duidelijkheid verschaffen over de veiligheidssituatie omtrent kerncentrales nabij de Nederlandse grens? Zo niet, waarom niet?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Hebben de Nederlandse veiligheidsdiensten signalen ontvangen over kerncentrales in of nabij Nederland als mogelijk terreurdoelwit?

    Ik doe in het openbaar geen mededelingen over het kennisniveau van de Nederlandse veiligheidsdiensten. Er is op dit moment geen aanleiding om het dreigingsniveau voor de nucleaire sector in het kader van het alerteringssysteem terrorismebestrijding te veranderen.

  • Vraag 5
    Acht u het noodzakelijk om te bekijken of de beveiliging van Nederlandse kerncentrales voldoende is om de veiligheid te garanderen? Zo nee, waarom niet?

    Ik acht het niet noodzakelijk om de beveiliging van de Nederlandse nucleaire installaties naar aanleiding van dit voorval nader te bekijken. De Nederlandse nucleaire installaties voldoen aan desbetreffende Nederlandse wet- en regelgeving, en daarmee aan de geldende internationale maatstaven.

  • Mededeling - 12 januari 2015

    Naar aanleiding van de vragen die de leden Dijkhoff en Tellegen (beiden VVD) hebben gesteld aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie over het bericht «Sabotage Belgische kerncentrale Doel mogelijk terreurdaad» (ingezonden 10 december 2014, kenmerk 2014Z22731), deel ik u mede dat het niet mogelijk is de vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De antwoorden zullen zo spoedig mogelijk aan uw Kamer worden aangeboden


Kamervraag document nummer: kv-tk-2014Z22731
Volledige titel: Het bericht ‘Sabotage Belgische kerncentrale Doel mogelijk terreurdaad’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20142015-1164
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Dijkhoff en Tellegen over het bericht ‘Sabotage Belgische kerncentrale Doel mogelijk terreurdaad’