Kamervraag 2014Z10388

Het anti-Israëlbeleid van de gemeente Eindhoven

Ingediend 6 juni 2014
Beantwoord 21 augustus 2014 (na 76 dagen)
Indiener Joram van Klaveren (GrBvK)
Beantwoord door Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen internationaal organisatie en beleid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2014Z10388.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20132014-2742.html
1. Bijlage onderhands verstuurd
  • Vraag 1
    Kent u de inhoud van de bijlage?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Kunt u aangeven in hoeverre het waar is dat de gemeente Eindhoven straatnamen heeft waarop steden, die in onomstreden gebieden van de staat Israël liggen, worden aangeduid als steden die in Palestina zouden liggen?

    Naar aanleiding van de vragen heb ik de burgemeester om ambtsbericht verzocht. Sinds 1967 komen er in de desbetreffende wijk straatnamen voor welke ontleend zijn aan de Bijbel. Deze kennen nog een onderschrift met een verwijzing naar «Palestina», dat dus refereert aan de achtergrond van de straatnaamkeuze, het Bijbelse Palestina. Van een verwijzing naar politieke kwesties of geografische situaties is geen sprake.

  • Vraag 3
    Kunt u aangeven waarom de gemeente Eindhoven suggereert dat bijvoorbeeld Tiberias geen onderdeel uitmaakt van de bevriende staat Israël?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Deelt u de visie dat de gemeente Eindhoven mee lijkt te gaan te gaan in het groeiende anti-Israëlsentiment?

    Gelet op het antwoord op antwoord 2 en 3 is er in het onderhavige geval geen sprake van het bewust verdraaien van feiten met betrekking tot de staat Israel.

  • Vraag 5
    Deelt u de mening dat het – helemaal in deze tijd van toenemend antisemitisme – belangrijk is dat de feiten met betrekking tot de staat Israël juist worden weergegeven en niet bewust worden verdraaid?

    Zie antwoord vraag 4.

  • Vraag 6
    Bent u bereid de gemeente Eindhoven te verzoeken om de straatnaamborden zo te wijzigen dat, overeenkomstig de waarheid, onder straatnamen als Tiberiasstraat gewoon vermeld wordt dat het hier gaat om een stad in de staat Israël? Zo nee, waarom niet?

    Straatnamen en de plaatsing van borden behoren bij uitstek tot de lokale autonomie. In zijn ambtsbericht meldt de burgemeester dat het in Eindhoven al enige tijd niet meer gebruikelijk is om straatnamen te voorzien van een onderschrift. Daarom heeft de gemeente besloten de onderschiften bij deze straten te verwijderen. Het straatnamenregister zal hierop worden aangepast en de borden zullen bij de reguliere vervanging hierop worden aangepast.

  • Mededeling - 27 juni 2014

    Op 6 juni jl. zijn door het lid Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) schriftelijke vragen gesteld over het anti-Israëlbeleid van de gemeente Eindhoven. Naar aanleiding van deze vragen heb ik de burgemeester van Eindhoven om een ambtsbericht verzocht, waardoor het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn van drie weken te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2014Z10388
Volledige titel: Het anti-Israëlbeleid van de gemeente Eindhoven
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20132014-2742
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Van Klaveren over het anti-Israëlbeleid van de gemeente Eindhoven