Kamervraag 2014Z03017

Het opnemen van de Structuurvisie Schaliegas in de Structuurvisie Ondergrond

Ingediend 18 februari 2014
Beantwoord 28 april 2014 (na 69 dagen)
Indieners Carla Dik-Faber (CU), Liesbeth van Tongeren (GL)
Beantwoord door Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen ruimte en infrastructuur ruimtelijke ordening
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2014Z03017.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20132014-1823.html
  • Vraag 1
    Wordt de Structuurvisie Schaliegas1 gegarandeerd opgenomen in de Structuurvisie Ondergrond (STRONG)?

    De Structuurvisie Schaliegas zal integraal onderdeel uitmaken van de Structuurvisie Ondergrond. De Structuurvisie Ondergrond zal uiteindelijk het ruimtelijk afwegingskader zijn voor ondergrondse activiteiten, waarin schaliegas één van de activiteiten is die wordt afgewogen ten opzichte van andere ondergrondse en bovengrondse activiteiten. Gedurende het milieuonderzoek en het opstellen van de Structuurvisie Schaliegas zal intensieve afstemming plaatsvinden tussen de beide structuurvisies voor wat betreft de aanpak en de uitgangspunten.
    Zoals u weet heb ik met de mijnbouwondernemingen afgesproken dat totdat de Structuurvisie Schaliegas is vastgesteld er geen activiteiten worden ondernomen. Naar verwachting zal de Structuurvisie Ondergrond in het eerste kwartaal van 2015 aan uw Kamer worden aangeboden. De Structuurvisie Ondergrond zal de hoofdlijnen en algemene systematiek bevatten voor het maken van ruimtelijke afwegingen. De Structuurvisie Schaliegas is een gedetailleerde uitwerking van die systematiek voor de specifieke functie schaliegas en zal zich dus lenen voor een afweging over proefboringen in relatie tot andere ondergrondse en bovengrondse activiteiten.

  • Vraag 2
    Vindt, los van de Structuurvisie Schaliegas, in het kader van de STRONG de integrale afweging over de winning van schaliegas plaats? Zo ja, wordt met de eventuele proefboringen gewacht tot de integrale afweging in het kader van de STRONG heeft plaatsgevonden?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 3
    Wordt de tijd tussen nu en de STRONG benut om de gewenste nut en noodzaakdiscussie over de winning van schaliegas op gang te brengen? Bent u van plan om eerst vast te stellen wat de rol van schaliegas in de energietransitie en nut en noodzaak van schaliegaswinning zijn, voordat wordt overgegaan tot juridische aanpassingen ten behoeve van schaliegaswinning? Zo nee, waarom niet?

    In de Structuurvisie Schaliegas zullen de rol van schaliegas in de energietransitie en nut en noodzaak van schaliegas worden onderbouwd en zal invulling worden gegeven aan de maatschappelijke kosten en baten voor zover dat mogelijk is. Dit heb ik ook in mijn brief van 13 november jl. aangegeven. Ik heb onderzoeks- en adviesbureau CE Delft opdracht gegeven dit onderzoek te doen. De resultaten hiervan zullen gelijktijdig met de planMER worden opgeleverd. Daarnaast denk ik na over aanpassing van wetgeving, zodat er een volledig pakket ligt op het moment dat ik met uw Kamer over de ontwerpstructuurvisie spreek.

  • Vraag 4
    Wordt de toezegging van uw ambtsvoorganger minister Verhagen verwerkt in de structuurvisie dat drinkwater en duurzame-energieoplossingen voorrang krijgen in de Structuurvisie Ondergrond (bijvoorbeeld geothermie boven schaliegasboringen)? Zo ja, op welke manier?

    Uitgangspunt voor de Structuurvisie Ondergrond is dat, op basis van vastgestelde beleidsdoelen en binnen de randvoorwaarde van duurzaam gebruik van het bodem- en watersysteem, functies die nuttig en noodzakelijk zijn, worden geaccommodeerd in daarvoor geschikt geachte gebieden. Dit betekent dat functies geen absolute voorrang ten opzichte van elkaar krijgen. In de structuurvisie worden eerst oplossingen gezocht in mogelijkheden om functies te combineren, door technische aanpassingen of fasering in tijd. Alleen als deze ruimtelijke oplossingen niet mogelijk zijn, wordt waar nodig een keuze gemaakt in de Structuurvisie Ondergrond. Functies waarbij sprake is van schaarste (bijvoorbeeld doordat ze gekoppeld zijn aan voorkomens in de ondergrond) kunnen daarbij voorrang krijgen op functies die meer flexibiliteit kennen. Voor resterende knelpunten zal in voorkomende gevallen door het bevoegd gezag een nadere afweging gemaakt worden.

  • Mededeling - 10 maart 2014

    Op 18 februari jl. heb ik vragen van de leden Dik-Faber (ChristenUnie) en Van Tongeren (GroenLinks) ontvangen over het opnemen van de Structuurvisie Schaliegas in de Structuurvisie Ondergrond (2014Z03017). Eind januari jl. hebben IPO, VEWIN en Unie van Waterschappen mij een brief gestuurd waarin ook gevraagd is naar de samenhang tussen de Structuurvisie Schaliegas en de Structuurvisie Ondergrond. U heeft een afschrift van mijn reactie op de deze brief gevraagd. In mijn brief van 14 februari jl. aan uw Kamer heb ik u reeds toegezegd u uiterlijk in april van dit jaar te informeren over dit onderwerp in samenhang met een aantal andere vragen met betrekking tot schaliegas. Ik zeg u toe om ook deze vragen in samenhang met de andere onderwerpen uiterlijk in april 2014 te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2014Z03017
Volledige titel: Het opnemen van de Structuurvisie Schaliegas in de Structuurvisie Ondergrond
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20132014-1823
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Dik-Faber en Van Tongeren over het opnemen van de Structuurvisie Schaliegas in de Structuurvisie Ondergrond