Kamervraag 2013Z13373

Het door de Koning regeren “bij de Gratie Gods”

Ingediend 26 juni 2013
Beantwoord 1 oktober 2013 (na 97 dagen)
Indiener Stientje van Veldhoven (D66)
Beantwoord door Mark Rutte (minister-president , minister algemene zaken) (VVD)
Onderwerpen recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z13373.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20132014-119.html
  • Vraag 1
    Klopt het dat sinds de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in het afkondigingsformulier van wetten en koninklijke besluiten vermeld wordt dat hij koning is «bij de gratie Gods»? Zo ja, is deze vermelding een persoonlijke geloofsuiting van de Koning of een element van onze staatsinrichting?

    Sinds 1814 maakt deze vermelding deel uit van het afkondigingsformulier. Zij is geen element van onze staatsinrichting, maar behoort tot een «eeuwenoude traditie waarin een religieuze opvatting tot uitdrukking wordt gebracht, zoals bijvoorbeeld ook in ons volkslied.»1

  • Vraag 2
    Indien het een persoonlijke geloofsuiting is, hoe verhoudt deze zich tot het beginsel van scheiding van kerk en staat?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 3
    Indien het een element van onze staatsinrichting is, hoe valt dit te rijmen met de omstandigheid dat het niet wettelijk vastgelegd is?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 4
    Welke ruimte biedt het element «enz.» tussen «Wij» en «Koning der Nederlanden» in het afkondigingsformulier, dat ingevolge additioneel artikel XIX van de Grondwet nog steeds geldt, anders dan om de naam van de Koning te vermelden?

    Het element «enz.» tussen «Wij» en «Koning der Nederlanden» biedt blijkens de wetsgeschiedenis en de wetgevingspraktijk ruimte voor de vermelding.

  • Vraag 5
    Indien «enz.» ruimte biedt voor de vermelding van «bij de gratie Gods», bestaat er dan juridisch gezien ook ruimte voor vermelding van iets anders, zoals bij voorbeeld «bij de gratie van het Nederlandse volk»?

    Zie antwoord vraag 4.

  • Vraag 6
    Is het niet wenselijk om opdrachten tot wetgeving in de Grondwet zo snel mogelijk uit te voeren en de levensduur van additionele artikelen in de Grondwet zo kort mogelijk te houden?

    Sinds de grondwetsherziening van 1983 is het afkondigingsformulier opgenomen in additioneel artikel XIX van de Grondwet. Dit bepaalt tevens dat de tekst van het formulier van kracht blijft totdat hiervoor een regeling is getroffen. De grondwetgever heeft er derhalve voor gekozen – anders dan bij andere additionele artikelen2 – geen termijn te verbinden aan het treffen van een regeling.

  • Vraag 7
    Waarom is artikel 88 van de Grondwet niet zó volledig uitgevoerd, dat additioneel artikel XIX kan vervallen?

    Zie antwoord vraag 6.

  • Vraag 8
    Is de regering bereid om een wetsvoorstel in te dienen ter aanvulling van de Bekendmakingswet met een formulier voor de afkondiging van wetten en koninklijke besluiten?

    De indiening van een voorstel van (rijks)wet hierover heeft – mede in het licht van de uitvoering van het wetgevingsprogramma met een bezuinigingsdoelstelling van 50 miljoen of meer en de kosten verbonden aan de inzet van schaarse wetgevingscapaciteit – geen prioriteit.

  • Mededeling - 3 september 2013

    De vragen die zijn ingezonden door het lid Van Veldhoven (D66), kenmerk 2013Z13373, zijn ontvangen en zullen worden beantwoord. Tijdens de zomerperiode ontbrak de gelegenheid voor een zorgvuldige interdepartementale voorbereiding van de beantwoording. Het streven is erop gericht dat de beantwoording binnen een maand plaatsvindt.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2013Z13373
Volledige titel: Het door de Koning regeren “bij de Gratie Gods”
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20132014-119
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Van Veldhoven over het door de Koning regeren “bij de Gratie Gods”