Kamervraag 2012Z06003

Inadequate zorg na de sluiting van de afdeling immunologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht

Ingediend 23 maart 2012
Beantwoord 9 mei 2012 (na 47 dagen)
Indieners Henk van Gerven , Renske Leijten
Beantwoord door Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2012Z06003.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-2449.html
1. Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010–2011, nr. 2820. …
2. Algemeen Overleg Zorglandschap, 15 februari 2012.
3. Casus onderhands bijgevoegd.
  • Vraag 1
    Herinnert u zich uw antwoord op eerdere vragen waarin u stelt dat de zorg voor patiënten na het sluiten van de specialistische klinische immunologie afdeling in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) goed zou zijn geborgd?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Herinnert u zich het debat op 15 februari 2012 waarin u heeft opgeroepen om als patiënten geen goede behandeling krijgen omdat het AZM de specialistische klinische afdeling immunologie heeft gesloten dit bij u te melden?2

    Ja. In het stenogram is hierover het volgende opgenomen: «Ik geef aan dat wij afspraken hebben gemaakt met het AZM over het goed doorgeleiden van patiënten. Als het niet gebeurt, wil ik dat die patiënten zich bij mij of bij de inspectie melden, zodat wij er daadwerkelijk iets aan kunnen doen.»
    Er heeft zich tussen 15 februari 2012 en 2 april 2012 één patiënt bij mijn ministerie gemeld. Deze patiënt had een vervolgrecept nodig voor haar medicatie. Mijn ministerie heeft, na haar akkoord, haar gegevens verstrekt aan het ziekenhuis. Het AZM heeft mijn ministerie laten weten nog diezelfde dag het recept verstrekt te hebben.

  • Vraag 3
    Vindt u dat het AZM in de volgende casus zijn belofte om voor adequate vervolgzorg bij een ander gespecialiseerd ziekenhuis te zorgen na is gekomen? Zo ja, waarom? Zo neen, wat gaat u ondernemen om het AZM aan zijn belofte te houden?3

    Vooropgesteld kan en wil ik vanwege de privacy van de patiënt niet inhoudelijk op een specifieke casus ingaan. Wel kan ik u informeren over de stappen die gezet zijn om te toetsen of er inderdaad sprake is van adequate vervolgzorg en welke stappen daarop zijn gezet.
    Zoals u in het stenogram van het debat van 15 februari 2012 heeft kunnen lezen heb ik toegezegd dat patiënten die niet goed doorgeleid worden zich bij mij of de inspectie voor de Gezondheidszorg (de inspectie) kunnen melden. Naar aanleiding van deze en andere signalen, heeft de inspectie getoetst of het AZM de continuïteit van zorg voor de topreferente patiënten groep waarborgt.
    De inspectie heeft geconstateerd dat nieuwe patiënten die naar het AZM verwezen worden voor immunologische stoornissen inderdaad door het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMCN) worden overgenomen. De inspectie heeft daarnaast geconstateerd dat de doorverwijzing van de bij het AZM reeds onder behandeling zijnde patiënten nog nauwelijks is gestart. Er zijn ruim 800 immunologische patiënten onder behandeling, waarvan naar schatting 250 met een topreferent immunologisch vraagstuk. De inspectie deelt de mening van het AZM, dat continuïteit en kwaliteit van de topreferente zorg voor al deze patiënten op het moment adequaat geregeld is, niet. De inspectie heeft het AZM gevraagd stappen te zetten om ervoor te zorgen dat het hele proces voor alle patiënten op een kwalitatief goede wijze afgerond kan worden. De inspectie continueert haar toezicht op de voortgang van dit proces.
    Het AZM heeft per brief van 19 april 2012 aan alle patiënten duidelijkheid gegeven over haar handelwijze. De inspectie is van oordeel dat het AZM deze patiënten te lang in onzekerheid heeft gelaten over het al dan niet continueren van hun behandeling.

  • Vraag 4
    Welke ziekenhuizen hebben nu concreet de specialistische klinisch immunologische zorg met alle expertise van het AZM overgenomen? Waar kunnen de circa 3000 patiënten die op de afdeling in Maastricht werden behandeld nu terecht?

    Nieuwe patiënten die naar het AZM verwezen worden voor immunologische stoornissen worden door het UMCU en het UMCN overgenomen.
    In het AZM zijn nu ruim 800 immunologische patiënten onder behandeling, waarvan naar schatting 250 met een top referent immunologisch vraagstuk. Deze topreferente patiënten kunnen in het AZM onder behandeling blijven of op verzoek worden doorverwezen naar een ander centrum. Met het UMCU en het UMCN zijn hierover specifieke afspraken gemaakt.

  • Mededeling - 11 april 2012

    De vragen van de Kamerleden Van Gerven (SP) en Leijten (SP) over inadequate zorg na de sluiting van de afdeling immunologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AzM) (2012Z06003) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De reden van dit uitstel is dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg op dit moment toetst of uitwerking van de afspraken tussen het Academisch Ziekenhuis Maastricht en de Universitair Medische Centra Utrecht en st Radboud Nijmegen, over het overnemen van de zorg voor patiënten met topreferente immunologische vraagstukken, goed geïmplementeerd zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg toetst daarbij of de afspraken niet alleen bestuurlijk vorm hebben gekregen, maar in hoeverre ze daadwerkelijk binnen het operationele niveau van de betrokken organisaties geïmplementeerd zijn. Wanneer ik de uitkomsten van deze toets van de Inspectie voor de Gezondheidszorg heb gekregen, kan ik uw vragen beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2012Z06003
Volledige titel: Inadequate zorg na de sluiting van de afdeling immunologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-2449
Volledige titel: Antwoord vragen Van Gerven en Leijten over inadequate zorg na de sluiting van de afdeling immunologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AzM)